Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ruseksperter advarer mot russeknuter

- Vi vil bare ha det gøy, sier russestyrene i Oslo og Bergen.

FARLIG FEIRING: Når endt skolegang skal feires så gjøres det blant annet med knuteregler, som i verste fall kan være dødlige, mener eksperter.
Foto: Berit Keilen / SCANPIX
FARLIG FEIRING: Når endt skolegang skal feires så gjøres det blant annet med knuteregler, som i verste fall kan være dødlige, mener eksperter. Foto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russeknutene er både elsket og hatet, men nå sier eksperter at noen av dem også er livsfarlige.

Folkehelseinstituttet (FHI) har regnet på hva resultatet av noen av alkoholknutene vil være.

Den verste regelen, som har vært på russeknutelistene år etter år, er å drikke en kasse øl på 24 timer.

- Anbefaler å fjerne knuten
- Dette er en knute vi absolutt anbefaler russen å fjerne. Den er veldig farlig, også for gutter, sier hun til Aftenposten.no, og legger til at russen bør unngå alle knuter som innebærer å drikke en bestemt mengde alkohol med tidsbegrensning.

FHIs regnestykke viser at en jente på 50 kilo vil ha seks i promille etter 24 timer, og at en gutt på 75 kilo vil ha 1,9 i promille. Til sammenligning kan tre i promille være dødelig.

- Mye tradisjon
- Det ligger mye tradisjon i knutereglene, og drikkereglene er populære regler, sier redaktøren i hovedrussestyret i Oslo, Jonas Ravn.

Selv om russen får mye negativ oppmerksomhet for reglene så har de blitt snillere.

- Det er ikke det samme å være russ nå som for fem år siden. Vi har fått så mye pes fra mange kanter, vi vil ikke irritere vettet av folk. Vi vil ha det gøy, sier Ravn.

- Vi har samarbeidet med politiet, Hordaland fylkeskommune, rektorer og en representant for elevinspektører for at knutereglene skal være gøy, men ikke på bekostning av andre,sier presidenten i hovedrussestyret i Bergen, Jørgen Stensrud.

- Populære knuteregler
Alkoholreglene har ikke blitt moderert på mange år. Ravn sier at de ikke uventet har fått mest negativ oppmerksomhet for reglene som handler om alkohol og sex.

- Det er en av de mest populære russeknutene. Det er ikke så mange som tar den, og de som gjør det gjør det på eget ansvar, sier Stensrud.

- Folk må ta ansvar for det de gjør selv. Jeg kommer ikke til å gjennomføre de reglende, fordi at jeg ikke tror at det kommer til å være bra for meg å gjøre det, sier Ravn.

Bruker også humor
Mange av russeknutene er både sprøe og morsomme. For eksempel så får man en refleks i hatten om man har radarkontroll i 30-some med refleksvest og hårføner, en brødskorpe hvis man går med brød som sko en hel skoledag,  et bilde av Eli Hagen om man kjører ned slottstrappa med en trehjulssykkel og en NAV-logo hvis man ikke er på skolen en eneste dag i russetiden.

Hva er den villeste russeknuten du har hørt om?

HEFTIG FEST: Russefeiringen er for mange en heftig fest rett før de avsluttende eksamenene. 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
HEFTIG FEST: Russefeiringen er for mange en heftig fest rett før de avsluttende eksamenene. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media