Ruser seg på deodoranter

TRONDHEIM (Dagbladet): Foreldre i Trondheim blir advart mot en ny, farlig rustrend: Skoleunger har begynt å ruse seg på deodoranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved flere skoler er det de siste dagene holdt foreldremøter om problemet. Lærerne har tatt opp saken i klassene, og det forebyggende nærpolitiet er koblet inn.

- Dette er en ny trend som nylig er oppdaget, og vi ønsker å ta tak i problemet med en gang, sier rektor Unni Utvik Høyem ved Flatåsen skole.

Hun forteller om perioder med sniffeproblem både på 70- og 80-tallet, som ble raskt løst ved at det ble tatt opp på en skikkelig måte. Det som nå har dukket opp, forbauser henne, og hun liker det ikke.

- Jeg synes det er viktig å få sagt fra til foreldrene at de må være oppmerksomme. Denne rusen er ikke enkel å oppdage. Det lukter jo bare nydusjet, sier Unni Utvik Høyem.

Nærpolitiet

Per Arne Eriksen i nærpolitiet på Flatåsen har ingen tro på å drive skremselspropaganda overfor elevene. Han vil som rektor rette informasjonen mot foreldrene.

- Vi vil at foreldrene skal bli mer aktive i nærmiljøet. Det er tross alt foreldrene som har ansvaret for ungene sine, ikke skolen eller politiet, sier Eriksen.

Han forteller om en svært positiv utvikling i barne- og ungdomsmiljøet på Flatåsen, takket være tiltak som ungdomskafé og natteravner.

- Det er blitt mye bedre, og de voksne er blitt flinkere til å engasjere seg, men viktigheten av dette engasjementet kan ikke understrekes sterkt nok, sier Eriksen.

Han peker på nødvendigheten av å holde seg orientert om hvor ungene er i fritida, hva de gjør og hvem de er sammen med.

- Det gjelder å snakke med barna sine, og vise interesse for det de holder på med, sier Per Arne Eriksen.

Ikke gunstig

Seksjonsleder Erik Søderlund ved avdeling for miljømedisin ved Statens institutt for folkehelse har ikke tidligere hørt om deodorantrus.

- Det er iallfall ikke gunstig. Det er jo åpenbart, sier Søderlund.

Han går ut ifra at det er drivgassen som gir den rusliknende effekten, men han tar forbehold om at han ikke vet hvilken drivgass det er.

- Uten å vite litt mer om hva deodorantene inneholder, er det vanskelig å si noe. Men hvis dette er det jeg tror det er, så kan det påvirke sentralnervesystemet og blant annet sette ned bevisstheten, sier Erik Søderlund.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no

NY RUSTREND: Mye tyder på at det er drivgassen som gir den rusliknende effekten.