Ruser seg på kommunale planter

Parkvesenet må fjerne blomsterkasser i Kristiansand.

 RUSMIDDEL:  Den velduftende planten engletrompet er registrert som giftig, og kan blant annet gi hallusinasjoner. Foto: Scanpix.
RUSMIDDEL: Den velduftende planten engletrompet er registrert som giftig, og kan blant annet gi hallusinasjoner. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fædrelandsvennen skriver i dag om en overraskelse parkvesenet i Kristiansand nylig fikk, da Agder politidistrikt kontaktet dem angående en plante.

De kunne fortelle at planten engletrompet, som har stått i fire blomsterkasser i Tresse, har blitt brukt som rusmiddel av flere av byens «løse fugler». Politiet anmodet dermed om at planten skulle fjernes.

Visste ikke at den var giftig - Dette kom helt bardust på oss. Vi holdt på å plante løk ved Domkirka, og måtte bare hive oss rundt, opplyste soneleder Arnvid Sejnæs i parkvesenet til Fædrelandsvennen.

I utgangspunktet er planten kjent for sin skjønnhet og duft, og parkvesenet i Kristiansand visste ingenting om den alternative bruken da Agder politidistrikt kontaktet dem.

Spesielt farlig for barn I tre år har man hatt planten i blomsterkassene, men det har det altså blitt slutt på nå. Den kan blant annet frembringe hallusinasjoner, og den kan i tillegg være helsefarlig.

På helsenorge.no beskrives engletrompet som en «svært giftig plante». Den er spesielt farlig for barn, som kan få kramper og bli bevisstløse om de spiser den. Andre symptomer på forgiftning er brekninger, uro, svimmelhet, hjertebank og store pupiller.

Man oppfordres til å ta kontakt med Giftinformasjonen eller ringe 113 dersom man tror at noen har fått i seg engletrompet.
 
De fire blomsterkassene i Tresse er inntil videre låst inne på gartneriet på Lund.

Populær som dekorasjon Blomsten, som har sin opprinnelse i Sør-Amerika, er både velduftende og vakker å se på. Derfor har den også blitt populær som dekorasjon, men det er altså ikke dét planten blir beryktet for nå.

At engletrompet kan brukes som rusmiddel, har derimot botaniske hage på Gimle gård og Agder Naturmuseum vært kjent med lenge. Torill Gjelsvik, gartner og konstituert leder, forteller hvorfor de ikke lenger har planten:

- Det overrasker meg ikke at de må fjernes. Vi har de ikke lenger hos oss, rett og slett fordi vi fikk en henvendelse fra sykehuset for rundt ti år siden. De hadde fått inn pasienter som hadde brukt dem på en måte, og anbefalte oss å ta dem bort.