Ruset jordmor arrestert under fødsel

Skal ha inntatt rusmidler under fødselen og hatt pupiller små som knappenåler da hun ble pågrepet.

En kvinne i 50-åra er denne uka dømt til 45 dagers ubetinget fengsel i en domstol på Vestlandet, skriver TV 2, som først omtalte saken.

Det var i romjula i fjor at kvinnen møtte opp ruset på jobb på et sykehus nord på Vestlandet. Bak seg hadde hun ifølge dommen 20 års erfaring som jordmor, og var nylig ansatt ved sykehuset da hendelsen skjedde.

Hun erkjente straffskyld etter tiltalen.

Kolleger fattet mistanke

Varsellampene på sykehuset begynte å blinke dagen før kvinnen ble avslørt. Det ble oppdaget at det manglet flere doser med Sufenta - et kunstig morfinpreparat som brukes ved epiduralbedøvelse.

Det var til slutt kolleger av jordmora som fattet mistanke om at hun var beruset på jobb, og etter hvert ble politiet tilkalt.

Ifølge et vitne skal kvinnen da ha hatt ferske stikkmerker i armene og pupiller på størrelse med knappenålshoder.

«Blodprøver av kvinnen viste at hun var ruset på Sufenta. Hun erkjente både dette og å ha stjålet medikamentet fra sykehuset», heter det i dommen.

I retten forklarte kvinnen at årsaken til at hun stjal medikamentene, var problemer med smerter. Hun følte likevel at hun måtte på jobb, siden det var jul. Det endte med at hun injiserte seg selv.

Hadde ansvar for fødselen

Ifølge dommen gjennomførte kvinnen fire eller fem injeksjoner på seg selv i løpet av ettermiddagen julaften. Så dro hun på jobb.

I flere timer den aktuelle natta hadde hun fullt ansvar for en fødende kvinne. Ifølge dommen medførte rusen en risiko for skade.

Underveis i fødselen besluttet kvinnen blant annet å gi den fødende kvinnen antibiotika.

- Godt håndtert

TV 2 har vært i kontakt med kvinnens forsvarer, advokat Torgeir Hovland Langva, som sier at klienten foreløpig ikke har tatt stilling til om hun vil anke dommen.

I en e-post til kanalen bekrefter det aktuelle sykehuset at kvinnen ble tatt ut av arbeid umiddelbart. Hendelsen fikk ingen konsekvenser for pasienter eller ansatte.

Videre understreker sykehuset overfor TV 2 at de har skriftlig kontroll på beholdninger hver gang det tas ut legemidler:

- Vi opplever at hendelsen ble godt håndtert i henhold til våre rutiner.