DRAPSSIKTET: Noppadaol Wanthaphirom. Foto: PRIVAT
DRAPSSIKTET: Noppadaol Wanthaphirom. Foto: PRIVATVis mer

Ruset på kokain, hasj og valium da han ble avhørt

Drapssiktede Noppadol Wanthaphirom (29) var påvirket av flere ulike stoffer da politiet først avhørt ham om drapet på Einar Opsahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noppadol Wanthaphirom var påvirket av stesolid, valium, vival, alopan, kokain (som var nylig inntatt) da ble avhørt, ifølge den siste fengslingskjennelsen Bislett-drapet. I tillegg ble det funnet spor av hasj i blodprøven. Stesolid, valium og vival inneholder det samme virkestoffet, diazepam, men markedsføres av ulike produsenter under ulike navn.

29-åringens advokat Morten Engesbak mener de to første avhørene i saken, som ble foretatt uten at han ble varslet, er ulovlig og ikke kan brukes i saken. Han fikk ikke medhold av tingretten i dette. Saken er anket til lagmannsretten, men avgjørelsen der er utsatt på grunn av terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Forsvareren mener 29-åringen var tydelig sliten og påvirket da han ble avhørt. Politiadvokat Cecilie Schløsser Møller sier at 29-åringen sa seg villig til å forklare seg, også uten forsvarer.  

- Om en siktet person er i stand til å forklare seg er en vurdering etterforskerne må ta. Så lenge vedkommende er oppegående og svarer greit på spørsmål, er det greit å gjennomføre avhør, sier Schløsser Møller til Dagbladet.

- Bevis som utelukker Wanthaphirom var først siktet i en narkotikasak, før han senere også ble siktet for drapet. I den innledende etterforskningen slet politiet med til dels sprikende vitnebeskrivelser, og de hadde for eksempel ikke god nok informasjon til å gå ut med en fantomtegning i jakten på gjerningsmannen.

Politiet har flere bevis som knytter Wanthaphirom til gjerningsstedet, blant annet vitner som sier 29-åringen var på restauranten Tasty Thai ved åstedet kort tid før drapet. Samtidig er det vitner som har beskrevet gjerningsmannen utseendemessig som annerledes enn 29-åringen.

- Pressen var tilstede under rettsmøtet og gjennomgangen av bevisene. Jeg fastholder at sentrale bevis i saken etter min oppfatning utelukker min klient som gjerningsmann. På grunn av referatforbudet ønsker jeg ikke å kommentere konkrete bevis nå, sier Engesbak.

DREPT: Einar Opsahl ble et tilfeldig drapsoffer. FOTO: BENJAMIN A. WARD
DREPT: Einar Opsahl ble et tilfeldig drapsoffer. FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Politiadvokat Schløsser Møller sier:

- Det som skjedde på åstedet gikk veldig, veldig fort. Det er begrenset hva de på stedet kunne få med seg. Det er andre bevis i saken som gjorde at han ble fengslet.

På karaokebar 29-åringen har hevdet at han var på karaoke på utstedet Bør & Børsen på Grünerløkka på drapstidspunktet, men ifølge Dagbladets opplysninger politiet har bilder fra et overvåkningskamera som viser at han kom til stedet omtrent et kvarter etter drapet.

- Siktedes forklaring samsvarer ikke med noe som helst i det øvrige bevisbildet i saken, har politiadvokat Schløsser Møller tidligere sagt til Dagbladet.