Politigranskingen

Rusforening protesterer:
«Et inngrep»

Utvalget som gransker politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening går langt utover sitt mandat, mener foreningen, som har hyret inn egne advokater.

HAR FÅTT BREV: Advokatene til Norsk Narkotikapolitiforening ber Justis- og beredskapsdepartementet, under ledelse av Emilie Enger Mehl (Sp), om å vurdere arbeidet til utvalget som gransker politiets forhold til foreningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HAR FÅTT BREV: Advokatene til Norsk Narkotikapolitiforening ber Justis- og beredskapsdepartementet, under ledelse av Emilie Enger Mehl (Sp), om å vurdere arbeidet til utvalget som gransker politiets forhold til foreningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

«Informasjonsinnhentingen om NNPF framstår i seg selv som massiv, og ikke proporsjonal med utvalgets mandat.»

Det skriver Advokatene Graasvold & Steenvag i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet. Brevet, som Dagbladet har fått innsyn i, er sendt 15. juni på vegne av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

I et halvt år har et utvalg nedsatt av departementet gransket politiets forhold til den private interesseorganisasjonen, etter påstander om rolleblanding.

Foreningen, som jobber for en streng straffelinje på rusfeltet, opplyser på sine sider at de har 3500 medlemmer - hovedsakelig politiansatte.

En del av Rolleforståelsesutvalgets mandat er å undersøke om ansatte i politiet har utvist god rolleforståelse i sitt forhold til NNPF.

NNPF mener imidlertid at utvalget i sin gransking går mye lenger enn dette, framgår det av brevet.

Advokatene peker på at de har blitt bedt om å utlevere årsberetninger, medlemsblader og svare på et titall spørsmål som blant annet går på foreningens identitet og kunnskapssyn.

Det oppfattes av foreningen som «en omfattende og detaljert gransking av NNPF som forening framfor av de virksomheter/enkeltpersoner mandatet retter seg mot».

Utvalgsleder Anne-Mette Magnussen er uenig i kritikken fra NNPF. Les hele svaret lenger ned i saken.

«Meldt seg ut av frykt»

NNPF mener dessuten at granskingen utgjør «et inngrep i foreningens virksomhet som potensielt strider mot grunnleggende rettigheter til å etablere, drive og være medlem av organisasjoner og foreninger».

I januar fikk Dagbladet, flere medier og enkeltpersoner innsyn i en liste over politiansatte som hadde fått medlemskontingenten til NNPF trukket fra lønnsslippen.

Utleveringen av disse opplysningene, i kombinasjon med granskingen, har fått «store konsekvenser både for foreningen og dens medlemmer», står det i brevet.

Advokatene peker blant annet på at «en rekke medlemmer har meldt seg ut av frykt for mulige konsekvenser det kan ha for dem yrkesmessig og personlig å bli assosiert med foreningen».

Ifølge NNPF har dette også skapt utfordringer for deres samarbeid med flere private og offentlige virksomheter - som Politidirektoratet.

Ber departementet ta grep

I brevet pekes det på flere sider av granskingen de mener er problematiske:

  • Detaljerte spørsmål om NNPFs praktiske og strategiske arbeid med foreningens formål og fagpolitiske spørsmål kan potensielt utgjøre et inngrep i foreningens autonomi
  • At NNPF må svare på spørsmål som gjelder ting enkeltpersoner skal ha sagt eller gjort, på egne og/eller foreningens vegne, utgjør potensielt et inngrep i retten til respekt for privatliv i menneskerettskonvensjonen
  • Innsamlingen av personopplysninger, som fagforeningsmedlemskap, kan komme i konflikt med EUs personvernforordning (GDPR)

Advokatene understreker at NNPF imøteser en vurdering av enkelthendelser omtalt i mediene.

Disse vurderingene må imidlertid «knyttes til den eller de som angivelig skal ha utvist dårlig rolleforståelse», mener foreningen.

Brevet avsluttes med en oppfordring til Justis- og beredskapsdepartementet om å:

  • Klargjøre hvilke problemstillinger og temaer deler av mandatet skal avgrenses mot
  • Vurdere hvordan Rolleforståelsesutvalget utfører sitt mandat
  • Bidra til at granskingen innrettes i tråd med mandatet og organisasjons- og foreningsfriheten
STØRE-NEI: Jonas Gahr Støre flagget endelig syn i rusreform-debatten: Han støtter ikke generell avkriminalisering av narkotika. Vis mer

Utvalget: En forutsetning for å oppfylle vårt mandat

Rolleforståelsesutvalget står fast ved at informasjonen de har bedt om er avgjørende for granskingen.

- Det er utvalgets klare oppfatning at kunnskap om NNPFs aktiviteter og kommunikasjon med omverdenen er en forutsetning for å oppfylle vårt mandat, sier utvalgsleder Anne-Mette Magnussen i et skriftlig svar til Dagbladet.

Hun forklarer at det er viktig for utvalget å få «NNPFs egne beskrivelser av faktiske forhold og deres oppfatning av forholdet til andre aktører, framfor å basere seg på framstillinger gitt i ettertid, og av sekundære kilder».

- Utvalget hadde håpet at NNPF ville benyttet anledningen til å avgi en skriftlig og uforstyrret redegjørelse av foreningens perspektiv på dette sakskomplekset og dermed bidra til sakens opplysning. Vi respekterer imidlertid deres ønske om å ikke svare på våre spørsmål. Vi understreker at vårt fokus er politiet og politiansatte i NNPF, avslutter utvalgslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer