Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rush av syke etter giftolje-oppslag

Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF) er kontaktet av mekanikere og anleggsmaskinførere landet rundt som har blitt alvorlig skadd etter eksponering for giftige hydraulikkoljer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag skrev Dagbladet om Harry Stiegler Brevik og tre andre turbinteknikere på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen som har fått helsa ødelagt av turbin- og hydraulikkoljer i jobben. Samtidig oppfordret Arbeidsmiljøskaddes Landsforening folk som frykter de er blitt syke etter eksponering for de giftige oljene, til å ta kontakt.

- Bare på én dag er vi blitt kontaktet av 12 personer, alle med sjokkerende historier. Både pårørende og skadde selv har tatt kontakt. Det dreier seg om ulike typer mekanikere og førere av anleggsmaskiner. Alle er syke etter å ha vært eksponert for giftige hydraulikkoljer, sier presseansvarlig Oddvar Petersen i ALF.

- Tragiske utfall

En av skrekkhistoriene omhandler en mann som i dag har store nevrologiske skader etter å ha jobbet med en gammel bulldoser på et avfallsdepot i årevis. Ved en anledning skal mannen ha blitt oversprøytet av hydraulikkolje etter en lekkasje. I dag har mannen nesten ikke muskelkraft.

- Historiene de skadde og pårørende forteller, er eksempler på tragiske utfall av mangelfull forståelse og uvitenhet de har blitt møtt med av helsevesenet.

Dette er nok bare toppen av et isfjell. Dagbladet rører trolig ved noe virkelig stort med denne artikkelserien. Jeg frykter at tallet er uhyggelig stort, sier Oddvar Petersen.

Familiene lider

- Mange har lett etter en forklaring i årevis. Det er ikke lett for de pårørende å være til nødvendig støtte når sykdommen ikke har noe navn. Det økonomiske uføret medfører ofte ekstra frustrasjon. Mange utvikler aggressiv atferd. Jeg kjenner til mange ekteskap som har gått i oppløsning. Flere har begått selvmord i ren fortvilelse, sier Oddvar Petersen.

Arbeidsmiljøskaddes Landsforening kan kontaktes på telefon 24102400.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media