Rush etter svensk billigvin

STRÖMSTAD (Dagbladet): I morgen holder Systembolaget lørdagsåpent for første gang. EU tvinger Sverige til lavere polpriser. Og prisene vil fortsette å falle i flere år framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her er alt under kontroll. Men visst skal det bli spennende å se hvor mye det blir, sier bestyrer på Systembolaget i Strömstad, Bosse Johansson (49).

Selv er han i sønnens konfirmasjon når Systembolaget hans holder lørdagsåpent for aller første gang. Men han lover at alle kasser skal være bemannet og klare for storinnrykk fra klokka ni om morgenen.

Flest nordmenn

Det nye Systembolaget i Strömstad åpnet dørene i september i fjor, og har hatt nærmere 400000 besøkende siden åpningsdagen - de aller fleste nordmenn. Bestyreren regner med en omsetning i år på 250 millioner svenske kroner. Mange av dem betales i norske.

- Det er minst 80 prosent nordmenn her. På sommeren er det litt flere svensker, men i vinter var det nesten bare nordmenn. I påska var det tomt for svensker, sier Johansson.

Og bortsett fra prislappene er det ingenting som tyder på at du er i Sverige når du besøker det store selvbetjeningspolet nærmest norskegrensa. Over handlevognene foregår høylytte pris- og smaksdiskusjoner på norsk, og nærmest hver eneste vogn inneholder en trelitersboks Gato Negro.

- Det er den vi selger aller mest av, sier Johansson.

Halv pris

Dag Erikstad (43) og Edel Jensvoll (39) fra Sarpsborg har vogna full av hvite og røde pappkartonger.

- Det kommer vel ikke i avisa før vi har krysset grensa? Vi bor like ved grensa, og er her kanskje hver fjortende dag. Det sparer vi mye penger på. Jeg har vært i Sverige en gang i uka de siste ti årene, og har bare blitt stoppet på grensa en gang, sier Dag Erikstad.

Som regel står øl, vin og sider på handlelista. Polet i Norge besøker de bare i akutte nødstilfeller.

- På kartongvin er det nesten halv pris i Sverige. Og denne halvliteren med pils koster 10 kroner. Hva koster den hjemme? Det skulle vært pol på Svinesund, sier Erikstad.

- Det kommer nok, mener Edel Jensvoll.

I så fall ligger Bosse Johansson tynt an. For polet hans er skreddersydd for Ola nordmann, med flere trelitersbokser, mer brandy og konjakk enn vanlig er på svenske pol.

Tar sjansen

- Jeg tar sjansen på å smugle litt i båten, sier Petter Faye-Lund (54), som har tatt turen fra hytta på Hvaler. Han er her et par ganger om sommeren, men orker ikke kjøre helt fra Oslo.

- Jeg kjøper viner jeg vet jeg liker, og som jeg har sjekket prisen på i Norge. De fleste er rundt 30 kroner billigere her. Men du ser at jeg nøyer meg med kurv, ikke vogn, sier Faye-Lund.

I dag er det fredag som er den beste handledagen på Systembolaget. Bestyreren håper i alle fall på halv omsetning av en vanlig fredag i morgen - på halve åpningstida.

Marit Stugård (38) og Turid Gjerde (30) er på poltur til Svinesund for første gang, og skulle ønske de bodde litt nærmere enn Valdres.

- Selv om det er billig her, så lønner de seg neppe å kjøre helt hjemmefra. Men nå er vi på ferie rett over grensa, så vi tar sjansen på å ta med oss litt ekstra, sier de to.

I så fall er de i godt selskap - kvoter ser nemlig ut til å være et relativt begrep i Strömstad.

- De fleste smugler nok ja, bekrefter bestyrer Johansson med et smil.