Rush for Bush

NEW YORK (Dagbladet): Guvernør George W. Bush gjør nå alt klart for å rykke inn i Det hvite hus. Hans team skal gjennomgå rundt 3000 stillinger i de forskjellige departementene og i administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush er allerede i gang med arbeidet for å ta over presidentstolen etter Bill Clinton.

Det hvite hus har imidlertid nektet republikanerne tilgang til de 5,3 millioner dollar som er budsjettert for at en nyvalgt president skal kunne finansiere arbeidet med å sette sammen en ny administrasjon. Tidligere er republikanerne nektet adgang til kontorene som skal huse regjering og stab i perioden fra en ny president er valgt, til han blir innsatt 20. januar.

Uten hus og penger

Dermed står republikanerne uten både hus og penger til å gjennomføre den jobben de mener George W. Bush er valgt til.

Bushs visepresidentkandidat Dick Cheney, som har fått jobben som sjef for arbeidet i overgangsperioden, har rettet skarp kritikk mot Al Gore og Det hvite hus fordi de ikke vil stille offentlige midler og kontorer til disposisjon for Bush.

- Men vi vil leie våre egne kontorer og skaffe penger fra våre støttespillere til å gjennomføre dette arbeidet, har Dick Cheney sagt. Dermed fortsetter Bush ufortrødent med forberedelsene til å flytte inn i Det hvite hus, uavhengig av alle rettssakene som kan, eller ikke kan, endre på det offisielle valgresultatet fra Florida.

Dommer i tidsnød

Volumet av pågående rettssaker kan imidlertid føre til at de ikke vil bli avsluttet før 12. desember, som er fristen for å melde på valgmenn til valgkollegiet fra alle statene i USA som skal velge president.

Dommer N. Sanders i Leon Circuit Court, som administrerer rettssakene demokratene har anlagt i Florida, har allerede gjort klart at det neppe vil være mulig å avslutte sakene før 12. desember. Han regner med at han ikke vil få tid til å høre alle de åtte advokatene som er involvert, og de vitner de vil føre innen fristen.

Også Kongressen i Florida frykter at de ikke kan ha valgmennene klare 12. desember. Derfor ble det i går innkalt til et ekstraordinært møte for å sikre at den republikanskdominerte Kongressen skal kunne utpeke valgmenn uavhengig av hvilken rettsstilling det offisielle valgresultatet har 12. desember. I første omgang gjennomgår de nå valglovene, og skal avgjøre om de må vedta nye lover for å kunne ha det avgjørende ord i utvelgelsen av valgmenn.

TRAVEL: George W. Bush opptrer allerede som en president. Her klapper han på elever utenfor en skole i Texas.