SKREDFARE: I flere utsatte fjellområder er skredfaren stor, og vil mest sannsynlig øke i løpet av uka. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREDFARE: I flere utsatte fjellområder er skredfaren stor, og vil mest sannsynlig øke i løpet av uka. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Ruskevær i store deler av landet i vinterferien

Våt og tung snø øker skredfaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinterferien er i full gang i de fleste fylkene på Østlandet og i Midt-Norge, men meterologene spår mye innevær. Ruskevær, vind og stigende temperaturer fører til både glatte veier og stor skredfare.

- Hele landet vil få en urolig værtype fremover. Vestlandet og Nord-Norge vil nok være mest utsatt, mens Østlandet ligger litt mer skjermet. Lavtrykkene kommer som perler på en snor inn over landet og gir kuling og nedbør, stort sett som snø i fjellet, sier Roar Inge Hansen, vakthavende meterolog ved Storm Geo.

Vestlandet og Nord-Norge er spesielt utsatt og vil oppleve varierende vær, med mye nedbør og sterk vind. Mens vestlendingene stort sett får temperaturer over null, bør nordlendingene finne frem dunjakka, og gjerne en vindtett en.

- I løpet av tirsdagen og onsdagen bør det være gode muligheter for å komme seg litt ut flere steder i landet, men den sterke vinden i nord gjør det vel litt mindre trivelig. Store deler av Nord-Norge vil også få tette snøbyger utover i uka, sier Hansen.

Stor skredfare Er du ute etter godt skiføre vil nok fjellene på Østlandet være det beste alternativet. Også Østlandet vil få noe vind og nedbør, men ikke på langt nær like mye som Vestlandet og Nord-Norge. Hansen advarer imidlertid mot stor skredfare i utsatte fjellområder.

IKKE PERFEKT VINTERVÆR: Det er ikke mange steder i landet du kan forvente fint vintervær den kommende uka.  Foto:  Siv Seglem/Dagbladet
IKKE PERFEKT VINTERVÆR: Det er ikke mange steder i landet du kan forvente fint vintervær den kommende uka. Foto: Siv Seglem/Dagbladet Vis mer

- Stigende temperaturer og mye nedbør gjør snøen tung og våt, og dermed øker snøfaren. Nord og vest er nok mest utsatt også her, sier han.

Den sterke vinden gjør øker også faren for skred. Sørlandet ligger litt skjermet for det verste ruskeværet, men bor du vest for Kristiansand vil nok den sterke vinden merkes også her og du kan forvente deg gråvær og sterk kuling.

- Det trenger ikke nødvendigvis å bli bare peiskos i vinterferien, men vinden gjør nok at det mange steder vil føles kaldere og litt guffent å være ute, sier Hansen.

Milde temperaturer Det kan allikevel se ut som den sterke kulda er over for en stund fremover. I Oslo-området vil temperaturene ligge på et sted mellom fem minus og fem plussgrader, og slår fønvinden og sola til på likt kan temperaturene stige enda litt høyere. Heller ikke i fjellene vil det bli altfor kaldt, men her vil temperaturene stort sett holde seg under minus.

- I Nord-Norge blir det som vanlig litt kaldere, men Nordland kan få perioder med temperaturer over null grader. Vestlandet derimot får stort sett varmegrader, sier Hansen.

Han advarer mot at de store nedbørsmengdene på Vestlandet også vil kunne føre til glatte veier og holkeføre mange steder. Den sterke vinden kan blåse opp til storm langs hele kysten fra Vestlandet og opp til Nord-Norge i løpet av uka.

STOR SKREDFARE: I helgen har det gått flere snøskred rundt om i landet. To omkom i snøras på Middagstind på Kvaløya.
Foto: Line Livsdatter
STOR SKREDFARE: I helgen har det gått flere snøskred rundt om i landet. To omkom i snøras på Middagstind på Kvaløya. Foto: Line Livsdatter Vis mer