Russland

Ruslan Khasbulatov (80) er død

Den tidligere partitoppen døde i sitt hjem i Moskva.

DØD: Ruslan Khasbulatov (t.h.) er død, melder russiske statsmedier. Her med Aslanbek Aslakhanov, en annen russisk politiker av tsjetsjensk opphav, i et møte tilknyttet gisselsituasjonen i Dubrovka-teateret i 2002. Khasbulatov og en rekke andre tsjetsjenere deltok i forhandlinger med gisseltakerne. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX
DØD: Ruslan Khasbulatov (t.h.) er død, melder russiske statsmedier. Her med Aslanbek Aslakhanov, en annen russisk politiker av tsjetsjensk opphav, i et møte tilknyttet gisselsituasjonen i Dubrovka-teateret i 2002. Khasbulatov og en rekke andre tsjetsjenere deltok i forhandlinger med gisseltakerne. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere partitoppen i Sovjetunionen og Russland er død, 80 år gammel, melder russiske statsmedier.

Ruslan Khasbulatov var den siste lederen i Russlands øverste sovjet mellom 1991 og 1993, like etter Sovjetunionens forfall.

Stillingen tilsvarer president i parlamentet.

Russlands øverste sovjet tilsvarte fram til Sovjetunionens fall den øverste regjeringsinstitusjonen til Sovjet-republikken Russland.

Etter unionens fall ble det et parlament, som seinere ble delt i Det russiske føderasjonsrådet og Dumaen, med mindre sentralisert makt.

Khasbulatov var en av daværende president Boris Jeltsins fremste rivaler, og oppløsningen av Russlands siste sovjet i 1993 var svært dramatisk.

Ifølge Radio Liberty barrikaderte Khasbulatov og visepresident Aleksandr Rutskoj seg inne i parlamentsbygningen i Kreml, som resulterte i at Jeltsin beordret politiet til å omringe bygningen, og stengte tilførselen av strøm og vann.

Deretter beordret han militæret til å storme bygningen.

Khasbulatov og flere andre opposisjonelle ble arrestert under stormingen 4. oktober, men ble benådet av dumaen i 1994.

Hans politiske karriere tok slutt ved nedleggelsen i 1993, men khasbulatov har vært en synlig figur i russiske medier i åra etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer