Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rusler gjennom Brandenburger Tor 20 år etter

Gigantiske dominobrikker på programmet under storslått feiring av 20-årsdagen for murens fall.

KJEMPEDOMINO: Brandenburker Tor blir midtpunktet for den storslåtte feiringen av murens fall. Markeringen har et budsjett på fem millioner euro, og innebærer blant annet veltingen av kjempedominoene på bildet. Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski/SCANPIX
KJEMPEDOMINO: Brandenburker Tor blir midtpunktet for den storslåtte feiringen av murens fall. Markeringen har et budsjett på fem millioner euro, og innebærer blant annet veltingen av kjempedominoene på bildet. Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsoverhoder fra i dag og den gang samles i Berlin til en storslått feiring av 20-årsdagen for murens fall. Foruten taler og konserter står en menneskelig mur og gigantiske dominobrikker på programmet.

Forbundskansler Angela Merkel tar imot en lang rekke prominente gjester til frihetsfeiringen i sentrum av Berlin mandag kveld. Sammen med den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, hans russiske kollega Dmitrij Medvedev, den britiske statsministeren, Gordon Brown, og den amerikanske utenriksministeren, Hillary Clinton, skal hun rusle gjennom Brandenburger Tor, fra øst til vest, nøyaktig 20 år etter at de første østtyskerne brøt igjennom muren.

Ledere fra de 27 EU-landene er invitert, ingen fra Norge, men ambassadør Sven Erik Svedman skal delta på arrangementer i regi av borgermester Klaus Wowereit.

Spekket med symbolikk

Merkel selv, som vokste opp som prestedatter i det kommunistiske Øst-Tyskland, er kanskje det fremste symbolet på det gjenforente landet som har vokst fram etter murens fall. Men hun er langt fra den eneste som står for symbolikken under feiringen.

Ved den tyske Forbundsdagen kommer Polens tidligere president, Solidaritet-lederen Lech Walesa, og Ungarns tidligere statsminister, Miklós Németh, til å dytte over ende den første av rundt tusen gigantiske dominobrikker som er utplassert i en to kilometer lang rekke der muren en gang sto.

Nettopp grunnleggelsen av fagbevegelsen Solidaritet i 1980 regnes som begynnelsen på den omveltningen som til slutt førte til kommunismens fall i Europa. At Németh i 1989 tillot østtyskere å komme seg over til Vesten gjennom Ungarn, var den konkrete opptakten til murfallet.

Foruten en samtale mellom Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, og den tidligere vesttyske utenriksministeren, Hans-Dietrich Genscher, skal det amerikanske rockebandet Bon Jovi framføre sin nye låt «We weren''t born to follow» ved Forbundsdagen. Låten er viet den fredelige revolusjonen i 1989.

Menneskemur

Noen minutter senere vil brikkene også falle ved Brandenburger Tor. Hver brikke er på forhånd dekorert av kunstnere, kulturpersonligheter og skoleelever, i likhet med hvordan den originale muren ble utsmykket i sin tid.

Når den siste brikken faller, vil et gedigent fyrverkeri lyse opp himmelen over Berlin.

Samtidig forsøker den britiske performancekunstneren Martin Butler å samle om lag 33.000 mennesker til en menneskelig mur langs hele grensen hvor muren i sin tid sto. Prosjektet, kalt Mauer Mob, blir organisert via sosiale medier på internett og er ment å vare i rundt 15 minutter.

- Med prosjektet ønsker vi å si at slike skillelinjer ikke lenger er akseptable i vårt samfunn, heter det på prosjektets hjemmeside.

Det nederlandske rockebandet Noir skal på sin side lage «the Berlin Wall of Sound» tidligere på dagen, hvor et musikkverk i tre deler skal fremføres av en 200 meter lang «mur» av gitarister og bassister.

Subkultur

Feiringen av 20 årsjubileet har allerede foregått i månedsvis i Tyskland, med en lang rekke utstillinger og andre begivenheter. Foruten skildringer av selve muren og det politiske spillet rundt den, er også hverdagslivet på begge sider av muren tema for en rekke arrangementer.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media