Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rusproblematikk

- Rusmisbruk blant unge begynte å nærme seg epidemiske størrelser. Så snudde alt

Prosjekt «selvoppdagelse».

SUNNERE: Norske og islandske ungdommer har aldri røyket, dopet seg eller drukket mindre. Flere fritidsaktiviteter er bare en av grunnene. Foto: Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
SUNNERE: Norske og islandske ungdommer har aldri røyket, dopet seg eller drukket mindre. Flere fritidsaktiviteter er bare en av grunnene. Foto: Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 20 år siden var islandske tenåringer noen av ungdommene i Europa med høyest alkoholinntak.

- En kunne ikke gå ute i gatene i sentrum av Reykjavik på en fredag kveld fordi det føltes utrygt. Det var horder av ungdommer som drakk seg fulle, sier den amerikanske psykologiprofessoren, Harvey Milkman, til Independent.

I 1992 ble alle islandske skoleelever mellom 14 og 16 år bedt om å fylle ut et spørreskjema. De ble spurt om sine rusvaner, om forholdet til foreldrene og om fritidsaktiviteter. Spørreundersøkelsen ble gjentatt i 1995 og 1997.

Resultatene var alarmerende høye. 25 prosent røykte sigaretter daglig, over 40 prosent hadde vært fulle den siste måneden.

DEN ISLANDSKE MODELLEN: Ungdommer som bruker lite rusmidler driver ofte med organiserte fritidsaktiviteter, tilbringer mer tid med foreldrene sine eller føler seg sett på skolen. Foto: Reuters / Michaela Rehle / NTB Scanpix
DEN ISLANDSKE MODELLEN: Ungdommer som bruker lite rusmidler driver ofte med organiserte fritidsaktiviteter, tilbringer mer tid med foreldrene sine eller føler seg sett på skolen. Foto: Reuters / Michaela Rehle / NTB Scanpix Vis mer

Spørreundersøkelsene Milkman sendte ut i 1995 og 1997 viste imidlertid også at ungdommene som i liten grad brukte rusmidler delte visse karakteristikker: De drev aktivt med organiserte fritidsaktiviteter, tilbrakte mer tid med foreldrene sine per uke, de følte seg sett på skolen, og de brukte ikke kveldene utendørs.

Nå er Island et av landene som topper statistikken over Europas reneste tenåringer. Fra 1998 til 2016 sank prosentandelen av landets 15- og 16-åringer som har drukket seg fulle fra 42 til fem prosent.

- Det begynte å snu i 1997 da rusmisbruk blant unge begynte å nærme seg epidemiske størrelser, skriver Milkman i Huffington Post.

Prosentandelen som hadde brukt cannabis sank også fra 17 til syv prosent, og sigarettrøykende fra 23- til kun tre prosent.

FALLET: Denne grafen viser fallet i rusbruk på Island fra 1996. Kilde: Harvey Milkman
FALLET: Denne grafen viser fallet i rusbruk på Island fra 1996. Kilde: Harvey Milkman Vis mer

- Snuoperasjonen kan forklares med både forskning og sunn fornuft. Andre land kunne dratt mye nytte av de psykologiske og fysiske forskjellene millioner av unge hadde gått igjennom dersom de fulgte «den islandske modellen», sier Milkman.

Den islandske modellen

I 1992 tildelte regjeringen Milkman og forskningsteamet hans 1,2 millioner dollar slik at de kunne forme prosjekt «selvoppdagelse». Prosjektet tilbød ungdom naturlige alternativer til narkotika eller kriminalitet.

Tilbakemeldingene strømmet inn fra både lærere og helsesøstere. Barn ned i 14-årsalderen som tidligere hadde vært involvert i narkotika og lovbrytelser trengte ikke lenger behandling.

- Vi sa ikke til ungdommene at de skulle gå igjennom et behandlingsprogram. Vi sa vi kunne lære dem hva enn de ville; om det var musikk, dans eller kunst. Ideen var at de ulike aktivitetene skulle gi dem det de trengte for å takle livet bedre eller for eksempel redusere angst, sier Milkman.

Poenget med programmet var at narkotikaopplæring ikke fungerer fordi ingen bruker tid eller oppmerksomhet på å følge med på den.

Positiv rustrend i Norge

ALKOHOLFORBUD: Da deltakerne av årets “Paradise Hotel” i Sverige ble nektet alkohol under mandagens episode, slet flere av deltakerne med å godta beslutningen. Video: TV3 Vis mer Vis mer

I likhet med Island har Norge en positiv rustrend. Ifølge Folkehelseinstituttet viser den store, europeiske undersøkelsen «European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs» (ESPAD) at Norge har den laveste andelen hverdagsrøykere i aldersgruppen 15-16 år i Europa. Denne gruppen oppgir også at de bruker mindre alkohol og cannabis enn jevnaldrende på kontinentet.

Ifølge Arve Strandheim, førsteamanuensis på institutt for psykisk helse ved NTNU, har vi mye til felles med Island.

- Det er ikke mye rusbruk i europeisk sammenheng. Vi er landet i Europa med minst narkotika. Vi har enkeltepisoder med høyt forbruk av alkohol, og ikke et stort gjennomsnittsforbruk gjennom året. Vi har fylleepisoder som er typisk for vår del av verden, noe vi også har til felles med Island, sier han til Dagbladet.

I likhet med Island bruker norske ungdommer også lite rusmidler fordi de er opptatt av familie, idrett og musikk.

- Mye internasjonal forskning tyder på at ungdommer som bryr seg om familie og er med på fritidsaktiviteter involverer seg mindre i kriminelle miljøer. Jeg tror tradisjonell, norsk idrett har vært en beskyttende faktor for norsk ungdom fordi idrettsutøvere er opptatt av at man ikke skal benytte seg av alkohol. De som spiller fotball har færre helger å drikke alkohol på, sier Strandheim.

REKORDBESLAG: Politihund fant rekordbeslag inne i telt på Hovefestivalens første dag. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

Mer aksept

Han understreker likevel at ungdom som ikke interesserer seg for sport kan være en utfordring.

- Det er noen som synes for eksempel musikk er morsomt, og blant dem brukes det også mindre rusmidler. Jeg tror det viktigste er å satse på å holde trykket oppe og ungdomsarenaen rusfri. Jeg opplever derimot at det er en glidning nå, og at det blir mer akseptert med alkohol på ungdomsarrangementer.

Det er et problem fordi den fysiske og psykiske utviklingen til ungdommene som starter med rusmidler tidlig påvirkes til det negative, mener førsteamanuensisen.

Arve Strandheim mener ungdom som ikke interesserer seg for sport lettere utsettes for rusmidler. Foto: NTNU
Arve Strandheim mener ungdom som ikke interesserer seg for sport lettere utsettes for rusmidler. Foto: NTNU Vis mer

- Det fører til at de lettere får andre psykiatriske og somatiske problemer og blir rusavhengige senere. Ungdom er mye mer sårbare for rusmidler enn voksne, sier han.

Blant norsk ungdom som røyker sigaretter, cannabis eller drikker alkohol er det ifølge Strandheim også et utbredt problem at effektene ikke merkes før det har gått flere år.

- De klarer å gå på skolen og opprettholde et normalt liv i en lang periode. Den første fasen er preget av eksperimentering også kommer problemene når de nærmer seg 20. Når de kommer i 20-årene kan det bli vanskelig å opprettholde normalt liv, sier Strandheim og forklarer:

- Noen faller ut av skole, kommer ikke inn på arbeidsmarkedet også blir det tull i venne- og familierelasjoner. Noen har sykdommer og problemer som gjør livene deres mer kompliserte.

Kommunikasjon

Det var ikke før båndene mellom foreldre og skole ble styrket gjennom lovpålagte foreldreorganisasjoner på hver skole at bruken av rusmidler blant elevene på Island falt kraftig.

Organisasjonene forklarte foreldrene hvorfor de ikke måtte kjøpe alkohol til barna eller la dem ha fester alene. Foreldre ble også informert om betydningen av å tilbringe tid med barna, bli kjent med vennene deres og snakke med dem om deres liv.

Staten økte bevilgningene til organiserte fritidsaktiviteter, som musikk, kunst, dans og idrett, og andelen som brukte alkohol, tobakk og cannabis stupte.

Strandheim sier det er viktig at foreldre interesserer seg for og følger med på hva barna deres gjør.

- Sånn som vi ser i Island hjelper det at foreldre interesserer seg for hva barna deres gjør, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!