Høyres nye ruspolitikk:

- Rusmisbrukere har vært lavest prioritert

Erna Solberg har selv vært med å formulere Høyres nye ruspolitikk. Måler er flere veier tilbake i samfunnet og mindre fordømmelse og stigmatisering. Statsministeren advarer mot Arbeiderpartiets løsning, som hun mener vil ramme østkant-ungdom og utsatte grupper.

HURTIGSPOR: Unge som sliter med rus skal få bedre oppfølging og «hurtigspor» tilbake til samfunnet gjennom arbeidstrening, foreslår Erna Solberg og Sveinung Stensland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HURTIGSPOR: Unge som sliter med rus skal få bedre oppfølging og «hurtigspor» tilbake til samfunnet gjennom arbeidstrening, foreslår Erna Solberg og Sveinung Stensland. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De fleste som prøver narkotika blir ikke rusmisbrukere. De har andre ting ting som gir mening i livet. Det er ofte andre ting som gjør at man får en avhengighet, det kan for eksempel være forhold i hjemmet. Da må vi behandle folk på en anstendig måte, sier statsminister Erna Solberg.

- Hvorfor drikker Jeppe?

- Ja, hvorfor drikker Jeppe. Men også når Jeppe først «drikker», så gjør det noe med kroppen. Man får et avhengighetsforhold som gjør noe med hjernen. Vi må forstå den biten. Vi må møte folk med verdighet, ikke som tapere. Vi har gjort mye de siste 20 årene. Men ikke nok, fortsetter Solberg.

Ja til rusreform

Erna Solberg fronter ikke mange saker i forkant av Høyre-landsmøtet som avholdes heldigital 14.-16. mai. Men ruspolitikken har hun selv vært med å utforme sammen med helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland. De to foreslår sammen flere grep som skal sikre det Solberg omtaler som mer verdighet og mindre stigmatisering.

 • Det skal etableres et eget hurtigspor for unge som sliter med rus
 • Reform av LAR-behandlingen (legemiddelassistert rehabilitering)
 • Folk som sliter med rus skal selv få påvirke behandlingen ved å kunne velge mellom offentlig og privat
 • Redusere ventetidene
 • Ja til rusreform

I tillegg foreslår Solberg og Stensland blant annet at alle kommuner skal ha en oppfølging av pårørende til rusmisbrukere og egne gatehospitaler i de største byene.

ENGASJERT: Statsminister Erna Solberg har selv vært med å utforme partiets nye ruspolitikk. Hun tror avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk blir gjennomført i neste stortingsperiode. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ENGASJERT: Statsminister Erna Solberg har selv vært med å utforme partiets nye ruspolitikk. Hun tror avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk blir gjennomført i neste stortingsperiode. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Helt sentralt ligger mulighet for dem som er rusavhengige eller har psykiske problemer å fritt kunne velge behandling, også blant private.

- Jo mindre kontroll du har på ting i livet, desto viktigere er det å bli møtt med respekt for at du kan ta egne valg. Noen blir rusfrie ved å møte Jesus andre møter en fantastisk sosionom. Andre igjen klarer det av egen kraft. Folk må få velge. Det betyr så ekstremt mye at du har valgt det selv. Velger du selv, er du også motivert for behandling, sier Solberg.

- Dette forsvinner med Arbeiderpartiet?

- Ja, det er de klare på. Vi innførte fritt behandlingsvalg på rus og psykisk helse først. Det er for de gruppene det er viktigst, sier Solberg.

Vei til mestring

I forslagene ligger også en innrømmelse av at det er mye ugjort.

- Vi må sørge for at LAR fylles med innhold. At det faktisk blir rehabilitering for dem det gjelder, at vi sørger for at de blir hjulpet videre i livet, sier Sveinung Stensland.

Det å bli rusfrie er én ting. Det å leve et liv videre uten rus, krever mye mer.

- Rusen er ofte en flukt fordi man ikke takler livet. Vi vil ha større satsing på individuell støtte og tilpasning i arbeidslivet. En modell som allerede brukes i dag, men det er altfor store forskjeller mellom kommunene, sier Stensland, som bruker et eksempel med en sliten 22-åring.

- Driver du en REMA-butikk, er det ikke sikkert du vil ansette den 22-åringen. Men får han med en veileder og støtte, så går han fort fra å være gutt til å bli mann. Sammen med styrket DPS-ung blir dette et raskere spor inn i arbeidslivet. Det å hjelpe folk til å føle mestring er poenget, sier Stensland.

Høyres nye ruspolitikk

 • Føre en kunnskapsbasert ruspolitikk, både for forebygging, behandling og ettervern.
 • Fortsette arbeidet med pakkeforløp som en kvalitetsreform for rusbehandling.
 • Styrke behandlingstilbudet for unge gjennom bl.a. å etablere TSB ung, som er et eget tverrfaglig behandlingstilbud for unge, og FACT-ung
 • Reformere LAR-ordningen med sikte på å bedre oppfølging av somatisk og psykisk helse for LAR-brukere.
 • Bidra til at flere av våre større byer får etablert gatehospital i regi av ideelle organisasjoner.
 • Bidra til flere lavterskel helsetilbud som driver oppsøkende virksomhet i rusmiljøene.
 • Jobbe for et mer tilpasset botilbud til mennesker med rusproblemer.
 • Sørge for at flere rusavhengige kommer i arbeid gjennom utvidelse av IPS-ordningen.
 • Alle kommunene må utvikle egne pårørendestrategier som sikrer god oppfølging og hjelp til pårørende.

- Vært lavest prioritert

Solberg skryter av det hun har gjennomført på rusfeltet gjennom åtte år, men gjentar stadig at det ikke er nok. Derfor var det også forsmedelig for henne at rusreformen havarerte da Arbeiderpartiet sa nei til å avkriminalisere narkotika til eget bruk.

Det å fjerne straff fra ligningen når samfunnet møter ungdom eller rusmisbrukere ville vært et av de viktigste grepene for å fjerne stigmatiseringen overfor noen av samfunnets mest sårbare og utsatte. påpeker Solberg.

- Vi skal være ærlige og si at dem som sliter med rus og psykisk helse er dem som har vært lavest prioritert, vært lengst nede og hatt størst utfordringer, sier Solberg, og trekker linjer tilbake til Bondevik II-regjeringen da helseminister Ansgar Gabrielsen (H) startet å flytte rusmisbrukere over i helsesporet.

Rus i «gode hjem»

Rusreformen var det neste store steget. Rusreformen blir ikke vedtatt i vår, men tiden jobber for den, mener Solberg.

- Jeg tror narkotika til eget bruk blir avkriminalisert i neste stortingsperiode, sier Solberg, som advarer mot Arbeiderpartiets løsning som ønsker å skille mellom tunge misbrukere og ungdom.

- Du kan ha ganske tunge rusmisbrukere i «gode hjem», som har kontroll på andre deler av livet og penger nok. Det gjelder også blant ungdom, flere blir tatt for narkotikabruk på østkanten enn på vestkanten. Hvem skal ta beslutningen om hvem som skal straffes eller ikke? Arbeiderpartiets løsning vil forsterke sosiale skjevheter, sier Solberg.

- Dere blir nå omtalt som mer sosialt progressive enn Arbeiderpartiet. Hvordan blir det å møte den i valgkampen?

- Nå mener jeg at det ikke bare er på rusfeltet vi har bedre sosialpolitikk, sier Solberg og ler.

- Men nå er rusreformen død i denne omgang, derfor er vi nå veldig opptatt av å synliggjøre det vi uansett har tenkt til å gjøre innen oppfølging, rehabilitering, behandling og ettervern, sier Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer