Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rusmisbrukere overlates til sjarlataner

- Vi har for lite kontroll, sier SVs Olav Gunnar Ballo, som er sjokkert over kommune-støtte til scientologibehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Vi må gjøre det slik at ikke desperate rusmisbrukere og deres pårørende blir overlatt til sjarlataner og kvakksalvere, sier SVs stortingsrepresentant, Olav Gunnar Ballo, til Dagbladet.no.

Han er sterkt kritisk til at norske kommuner støtter scientolog-behandlingen med millioner.

Les også: «Sender narkomane til scientologene»

Kontroversiell rusbehandling

Behandlings-programmet Narconon baserer sin behandling på læren til L. Ron Hubbard, mannen som grunnla scientologikirken. Kirken er blitt beskyldt for hjernevasking, og sterkt kritisert for kontroversielle tester og dyre kurs.

Ifølge Narconon har nærmere 50 nordmenn benyttet seg av tilbudet siden programmet startet i 2001. Cirka 20 nordmenn har fått støtte fra sosialkontor, helseregionene eller sin lokale kommune for å delta i programmet. Hver behandlingsplass koster til sammen mellom 180 000 og 200 000 kroner.

Ifølge Narconons egne tall, har altså norske kommuner brukt over 3,6 millioner skattepenger på scientologprogrammet.

Åpner senter i Norge

image: - Rusmisbrukere overlates til sjarlataner

I går kunne Dagbladet.no fortelle at Narconon nå også åpner senter i Norge.


Les også:
«Jorunn (50) skal vaske norske hjerner rusfri med scientologi»

- Alle behandlingstilbud som får offentlig støtte bør godkjennes av norsk medisinsk personell. Dessverre har det ofte vært sånn at de gruppene som har vært mest sårbare ofte har fått den dårligste kontrollen, sier Ballo. Han vil nå ha den samme opptrappingen i rusomsorgen som den psykiske helseomsorgen har hatt.

- Det er viktig at vi har gode offentlige alternativer som er lett tilgjengelig. Nå er det alt for ofte at de som trenger hjelp ikke hvet hvor de skal finne den, sier Ballo.

Sjokkert over kommunene

Han er sjokkert over at enkelte kommuner ikke har visst at de har sendt rusmisbrukere til scientologi-behandling. På onsdag skrev Agderposten at Arendal kommune har bevilget penger til behandling av rusmisbruker uten å vite at den var i regi av scientologibevegelsen.

- Dette er uholdbart. Kommunene har et ansvar for å vite hvor de sender folk, sier Ballo.

Første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Rune J Skjælaaen (Sp), er også sjokkert over at kommunen ikke har bedre kontroll over hvor de sender rusmisbrukere.

- Dette er sterkt kritikkverdig, sier Skjælaaen. Han er for et mangfold blant rusbehandlingsentere, men er samtidig opptatt av at det er en god offentlig kontroll av hvordan pengene brukes.

- Bløff og kvakksalveri

Norske rusforskere er svært kritiske til narconon-behandlingen:

Les også: «- Dette er bløff og kvakksalveri»

- Dette er jo ren bløff og rent kvakksalveri. Det er ikke noen holdepunkter for at rusmiddel lagres i kroppen i flere år. Det er heller ikke noen holdepunkter for at det hjelper å ta vitaminer i store doser, sier den profilerte norske rusforskeren Hans Olav Fekjær. Han mener også at Narconon seiler under falsk flagg.

- Dette er grunnlagt av scientologene, som framstår som en rar religiøs sekt. Det som er provoserende, er at de pretenderer å være faglige og forskningsbaserte. Det er jo bare bløff, sier Fekjær.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media