Vedum glad over Støres tale:

Rusreform helt i det blå

Arbeiderpartiet ligger an til å følge etter Senterpartiet og gå inn for å avkriminalisere narkotika bare for rusmisbrukere. Dermed er det ikke flertall for noen modell for rusreform på Stortinget før valget.

GÅR MOT NEI: Det går mot et nei fra Arbeiderpartiet til regjeringens rusreform. Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnjefjell, mener at dette i realiteten gjør at partiet strammer inn ruspolitikken sin, og kaller det oppsiktsvekkende. Video: Arbeiderpartiet/Dagbladet. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Allerede før regjeringen la fram sin rusreform, hadde Senterpartiet foreslått å skille mellom tunge rusmisbrukere og andre som bruker ulovlige rusmidler.

De tunge rusmisbrukerne skal ikke straffes, mens politi og påtalemyndighet fortsatt skal ha et straffespor overfor ungdom og rekreasjonsbrukere.

I dag flagget Ap-leder Jonas Gahr Støre og redaksjonskomiteen på Ap-landsmøtet standpunkt, og begge følger de samme linjene som Senterparti-forslaget.

Vinner Støre fram på landsmøtet vil dermed partiene på Stortinget ha følgende modeller for rusreform:

  • Regjeringspartiene (Høyre, Venstre, KrF) og SV vil avkriminalisere kjøp, besittelse og bruk av narkotika til eget bruk. KrF er egentlig imot, men er bundet av regjeringsavtalen.
  • Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil avkriminalisere narkotika for rusavhengige, men ikke for andre brukere.
  • Fremskrittspartiet vil ikke avkriminalisere for noen grupper, men gi behandling som alternativ til straff for rusavhengige og styrke ettervernet.

Ingen av konstellasjonene på Stortinget har flertall for sin modell, dermed er det heller ikke flertall for noen rusreform denne våren - hvis Støre og redaksjonskomiteen vinner kveldens avstemning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer