Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russ døde av smittsom hjernehinnebetennelse

Deltok på russetreff på Tryvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En russ fra Sarpsborg som var innlagt ved Sykehuset Østfold med alvorlig hjernehinnebetennelse, døde torsdag kveld.

- Han døde torsdag kveld. Rektor på skolen er informert om den triste nyheten, opplyser informasjonssjef Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold til NTB.

Gutten deltok på russetreffet på Tryvann i Oslo sist helg og ble innlagt på sykehus onsdag.

Tilbyr vaksine Helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune har vært i kontakt med russ i guttens russebil for å få oversikt over hans omgangskrets.

- Vi jobber med å kartlegge russens nærmeste omgangskrets. Torsdag ettermiddag fikk vi 70 vaksiner fra Oslo, og alle som har vært i nærkontakt med ham, tilbys vaksine og antibiotika, sier Johansen til NTB.

Han ber årets russekull oppsøke lege dersom de får feber over 38 grader, hodepine, muskelsmerter eller utslett.

- Så langt er det ikke noe som tyder på at andre personer kan være smittet, men både fastleger og legevakten i Sarpsborg kommune er informert om saken og er bedt om å være ekstra oppmerksomme på mulige tilfeller, sier helsesjefen.

Torsdag kveld var helsepersonell på guttens skole og informerte om sykdommen.

Liten risiko Johansen understreker at det er svært liten risiko for smitte.

- Det er svært sjelden at flere blir smittet av hjernehinnebetennelse. I 97 prosent av tilfellene er det kun én person som blir syk, sier Johansen.

Russ er spesielt utsatt for sykdommen ettersom de kan være fysisk nedkjørt og lever tett på hverandre.

- Russ har ofte svekket immunforsvar, samtidig som de har mye nærkontakt med hverandre. De kan blant annet smittes ved at de drikker av samme flaske, sier Johansen.

Ingen flere syke Folkehelseinstituttet har ikke fått melding om flere tilfeller av meningokokksykdom i forbindelse med russefeiringen i år.

I 2010 fikk Folkehelseinstituttet beskjed om ni tilfeller av sykdommen som kunne relateres til russefeiringen. Av disse var fem tilfeller blant russen og fire tilfeller blant ungdom som hadde festet med russen eller gått på skole med smittet russ.

Meningokokksykdom er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere. Rundt 10 prosent av dem som blir smittet, dør av sykdommen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media