Russ dømt for deling av sexvideo

Fire gutter er dømt etter at en sexvideo som viser en 17 år gammel jente ble delt på Instagram.

RUSS: Tirsdag falt dommen mot de fire guttene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
RUSS: Tirsdag falt dommen mot de fire guttene. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan fire tenåringer filmet og delte en sexvideo av ei 17 år gammel jente for å promotere en russebuss-gruppe på Instagram.

Tirsdag falt den enstemmige dommen mot de fire guttene, som er i alderen 17 til 19 år, i Øvre Romerike tingrett.

Én er dømt til 45 dagers betinget fengsel, mens to av dem ble idømt 36 dagers betinget fengsel. De tre må også betale mellom 5000 og 10 000 kroner i bot. Sistemann fikk 44 timers samfunnsstraff.

Guttene var mellom 16 og 18 år på hendelsestidspunktet.

Det var under nyttårsfeiringen inn i 2018 at én av de tiltalte hadde sex med jenta som da var 17 år gammel.

En av de andre filmet samleiet med tredjemanns telefon, og videoen ble deretter delt mellom de tiltalte på en gruppechat på Messenger. Videre ble videoen redigert og delt på en konto på Instagram av den fjerde tiltalte.

Forsøkte å få videoen slettet

Kvinnen forsøkte gjentatte ganger å få videoen slettet. Like etter at samleiet ble filmet, ba kvinnen en av guttene om å få videoen slettet. Videoen ble så slettet fra Snapchat, men var allerede lagret i en bildemappe.

En av kvinnens venninner reagerte da videoen ble delt på Instagram. Venninnen ringte den fornærmede, som videre kontaktet gutten hun hadde hatt samleie med. Gutten fikk Instagram-innlegget slettet etter å ha ligget ute i opptil 45 minutter, ifølge dommen.

Bistandsadvokat til den fornærmede kvinnen, Birgit Vinnes, har tidligere uttalt til Dagbladet at fornærmede har hatt det veldig tøft som følge av videospredningen.

- Hun har sovet dårlig, har slitt med konsentrasjonen på skolen og fått dårlig selvtillit. Hun valgte å anmelde saken for å sette fokus på at det ikke er greit å filme og publisere film av noen som har sex, hvis personen ikke har samtykket i filmen.

Må betale oppreisning

Retten legger til grunn at alle guttene visste at den fornærmede kvinnen var under 18 år da samleiet ble filmet.

Tre av guttene ble dømt for «å ha produsert framstilling som seksualiserte barn», i tillegg til å ha delt opptaket eller medvirket til at det ble delt. Samtidig er alle guttene dømt for å ha krenket en annens fred.

I tillegg er en av dem dømt for å dyttet til en politibetjent på et tidligere tidspunkt.

Guttene må også betale til sammen 12 000 kroner i oppreisning til jenta.