Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russeavis anmeldt og stanset: - Noen er sinte

To jenter har politianmeldt russeavis for krenkelser. - Utrolig leit, sier russepresident.

I HARD VÆR: Russeavisa «Botn-Paradiset 2018» kom ut for salg tirsdag denne uka. Etter bare to timer ble salget av avisa stoppet på grunn av sterke reaksjoner. Foto: Mona Strøm
I HARD VÆR: Russeavisa «Botn-Paradiset 2018» kom ut for salg tirsdag denne uka. Etter bare to timer ble salget av avisa stoppet på grunn av sterke reaksjoner. Foto: Mona Strøm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To elever ved Senja videregående skole har anmeldt russeavisa til Botnrussen etter det de opplever som krenkende omtaler av seg selv, skriver Folkebladet.

Stein Erik Svendsen, rektor ved Senja videregående skole, forteller at han har fått telefoner fra foreldre han beskriver som «oppskjørtet».

- Noen er sinte, og noen er veldig fortvilet på barnas vegne for at de har blitt uthengt, sier Svendsen til Dagbladet, og sier at foreldrene reagerer sterkt på ryktene om barna.

Russeavisa, kalt «Botn-Paradiset 2018», kom ut for salg tirsdag denne uka. Bare to timer etter at salget startet, stoppet russen selv salget på grunn av reaksjonene.

Det skal bare ha vært solgt noen få eksemplarer av avisa før de valgte å stoppe salget, ifølge Folkebladet.

- Vi mottok i går (tirsdag, red.anm.) en anmeldelse fra to personer som følte seg dypt krenket etter å ha blitt omtalt i russeavisa på en for dem krenkende måte, sier regionlensmann Arnold Nilsen til Folkebladet.

Aldri opplevd liknende

Regionlensmannen sier til Folkebladet at han aldri har opplevd liknende.

- Det er ikke uvanlig at det er spenstig omtale i ei russeavis, men jeg har aldri opplevd at noen har følt seg så krenket at de har anmeldt det, sier Nilsen, og forteller at politiet jobber med å få klarhet i hvem som har ansvar for produktet.

Nilsen sier til Nordlys at politiet ennå ikke har vurdert om de skal starte etterforskning av saken.

En russ ved Senja videregående skole sier til Nordlys at hun ble lei seg da hun så hvordan russeavisa omtalte henne. Redaksjonen skal ha brukt svært personlig informasjon om henne og brukt personlige bilder uten hennes godkjenning, ifølge Nordlys.

- Jeg ble veldig lei meg og fikk masse meldinger fra folk som spurte om jeg hadde det bra. Folk løp gråtende hjem da de oppdaget hva som sto der. Det er egentlig helt sykt, det som er gjort. De har brettet ut folks privatliv i ei offentlig avis, sier ei annen jente, som vurderer om hun også skal anmelde forholdet til politiet.

- Utrolig leit

Russepresident ved Senja videregående skole, Mona Strøm, sier til Dagbladet at avisa er laget av russens egen avisredaksjon. Hun ønsker ikke å kommentere om hun har godkjent alt som står i avisa.

- Det er utrolig leit at man har følt seg krenket på den måten. Det var aldri vår intensjon å få noen til å føle det sånn, sier Strøm, og forteller at det var russen selv som tok initiativ til å stoppe salget på grunn av noen sterke reaksjoner.

Dagbladet har vært i kontakt med redaktørene av avisa. De ønsker ikke å kommentere saken.

Sinte foreldre

Rektor Stein Erik Svendsen, sier at skoleledelsen hadde møte med russen i forkant av produksjonen av russeavisa.

- Vi gjorde det klart for dem at de sto ansvarlig for ting dersom de skrev ting av støtende karakter, og at de risikerte å bli anmeldt. Jeg oppfatter det slik at de gjorde en vurdering på hva de kunne skrive og ikke, men de endte likevel opp med å gjøre noen feilvurderinger, sier Svendsen til Dagbladet.

Rektoren sier at de fleste reaksjonene har kommet fra foreldre som har barn som går på første og andre årstrinn på skolen.

Handlingsplan

En handlingsplan for elever som trenger oppfølging som følge av avisomtalen er på trappene, forteller rektoren.

- Vi skal ivareta alle på skolen, men nå har vi størst fokus på elevene som føler seg trakassert. Vi skal ha møter med dem. I tillegg skal vi lage en handlingsplan for hva slags tiltak vi skal gjøre, sier Svendsen.

Rektoren sier at han setter stor pris på at russen selv tok initiativ til å stoppe salget av avisa. Han understreker at han ikke har lest den selv.

Han beskriver russekullet som en «flott gjeng ungdommer», men at det er noen som ikke har forstått spillereglene.

- Alle er flotte ungdommer, men det er noen som har gått over streken, sier rektor Stein Erik Svendsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media