Aftenpostens leder lørdag sabler ned vyer om Nord-Norge-bane, samtidig som den kommenterer nyhetene om at Oslo-puben The Scotsman skal legges ned - og at politisk redaktør i avisa Nordlys, Skjalg Fjellheim, skal bytte beite.
- For Nord-Norge har det slik sett vært ei uke med tre på rad av ikke så gode nyheter. Men man må stå han av, skriver «tanta i Akersgata» som tar i bruk det nordnorske uttrykket «Å stå han av».
Fjellheim levner liten tvil om hva han synes om lederens - som muligens kan være et forsøk på humor - kvalitet overfor Dagbladet.
- Jeg trodde først det var en gjenglemt lederartikkel fra Ullernrussens avis anno 1962, som ved en inkurie hadde havnet på avveie og inn i Aftenpostens produksjonssystem. Men det viser seg at den til manges store overraskelse er skrevet i 2023, sier avtroppende politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.
Aftenposten kommer blant annet med et stikk til at Fjellheim - som bor i Tromsø - nå skal pendle til Bodø i stillingen som kommunikasjon- og samfunnskontakt i Helse Nord.
- Fjellheim flytter også på seg. Han skal pendle til Bodø, som han har brukt så mye tid på å skjelle ut, fordi han er blitt kommunikasjonsdirektør i Helse Nord, står det i avisa.
- Det er fint at Aftenposten har lagt merke til at jeg har fått ny jobb, samtidig ønsker jeg Aftenposten og Trine Eilertsen lykke til med ambisjonen om å være en slags kvalitetsavis for hele Norge, sier Fjellheim.

- En helt annen kamp
Lederen skaper også reaksjoner i Trondheim, omtrent halvveis fra Oslo til Tromsø.
Redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, viser til TV-serien «West Wing» - kjent som «Presidenten» i Norge - når han langer ut mot lederen på sin Facebook-profil.
- I en episode av TV-serien 'West Wing' har to taleskrivere i Det hvite hus det gøy med å skrive fornærmelser mot den nye visepresidenten inn i talen der visepresidenten skal presenteres. Den ene infame kommentaren etter den andre forfattes, og humoren består ikke bare i fornærmelsene, men i tanken på at presidenten faktisk skulle sagt noe slikt i virkeligheten, når visepresidenten presenteres, skriver Valen og fortsetter:
- Det går som det jo bare må gå: De to glemmer å slette kommentarene før talen finner veien til presidentens teleprompter. Det er en helt herlig scene. Jeg lurer nesten på om noe slikt må ha hendt før dagens leder i Aftenposten gikk i trykken, skriver den tidligere SV-politikeren.
- Kan det være en eller annen form for internhumor som egentlig ikke var ment for publisering? spør Valen.
Valen skriver også at avislederen er «helt på nivå med en russeavis» og kaller den «umorsom og platt». I tillegg skriver Trønderdebatt-redaktøren at tonen i lederen «håner» Fjellheim og nører opp under agg mot Oslo-eliter.
- Men det blir jo ikke så lett å tilhøre dem som hevder at byfolk ikke nærer noen forakt for distriktene, og at det må finnes andre måter å snakke om hverandre på mellom by og bygd her i landet, når Norges største avis på lederplass benytter en og samme anledning til å:
- Infamt håne en av Norges viktigste politiske kommentatorer med teite personangrep.
- Bedrive helt utilslørt og barnslig-entusiastisk skadefryd over at utredningen av Nord-Norgebanen fraråder bygging, og:
- Le av dustene nordfra, bøndene i byen som ikke finner fram til andre utesteder når de besøker hovedstaden enn de som ligger i gangavstand fra Flytoget og opp Karl Johan.
- Problemet med Aftenpostens leder er at den helt genuine forakten skinner gjennom – det er ikke et smil, men aggresjon, som gir teksten framdrift og energi, skriver Valen.
- Kontekst mangler
Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil Alstadheim, tar bladet fra munnen og svarer på Valens kritikk i Aftenposten.
- Snorre Valen, redaktør i Trønderdebatt, mener den er uten humor og på nivå med «en helt middels russeavis fra en skole på Oslo vest på 1970-tallet», skriver han og legger til:
- Jeg har ikke lest middels russeaviser fra skoler på Oslo vest på 1970-tallet, men jeg skjønner jo hvor han vil hen.
Alstadheim viser selv til at blant annet VG har skrevet en humoristisk sak om nedleggelsen av The Scotsman.
- Lederen forsøker å spille opp mot det, men konteksten mangler. Og viktigst: Det fremstår annerledes når nordlendinger tuller med seg selv og når Aftenposten tuller med dem, skriver Alstadheim.
Den politiske redaktøren går imot Valens påstand om personangrep mot Fjellheim.
- Tvert imot står det i lederen av Skjalg Fjellheim er blitt hørt helt ned til hovedstaden og at han har sørget for å få frem perspektiver fra nord til Oslo-boblen. Om ikke det er skryt, vet ikke jeg, skriver han.
- Fyllerør
Nordlys nå konstituerte politiske redaktør, Maja Sojtaric, er heller ikke nådig i sin omtale av «Tantas» leder.
- En tekst som fremsto som skadefro fyllerør fra en forbitret fyr som satt ensom foran en skjerm, var faktisk publisert under Leder-vignetten på en av Norges mest fremtredende aviser, skriver Sojtaric.
- Vi er kanskje en gjeng stakkars boner som drekk øl på Karl Johan, men vi klarer oss helt fint uten diktat fra dere. Vi er en motkultur. Det har vi alltid vært. Det er gøy. Prøv det av og til, skriver hun avslutningsvis.