- Russebil-sjåførene mangler erfaring

MANDAL (Dagbladet): Det er ikke russebilene det er noe galt med. Det er sjåførene som er farlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avdelingsingeniør Egil Elle ved Vegtrafikktilsynet i Mandal mener unge russebilsjåfører ikke har nok erfaring i å kjøre russebiler med mange passasjerer - og kanskje også en tilhenger på slep.

- Mange har nettopp fått sitt førerkort klasse B. Å kjøre med mange passasjerer har de ingen trening i, så her stiller jeg et spørsmålstegn ved praksisen, sier Elle.

- Hva kan gjøres for å bedre sikkerheten på dette feltet?

- Det har jeg ikke noe svar på.

Storkontroller

I går sto Elle og hans kolleger fra Vegtrafikkstasjonen i Mandal på E39 og stoppet hvert bidige kjøretøy i russebilkaravanen på vei mot treffet i Kongeparken i Sandnes. Det samme gjorde Vegtrafikktilsynets folk ved Bokn, nord for Stavanger. På Helleland ved Egersund ble russebilene sjekket av blant annet UP.

Kontrollørene merket at ulykken preget den øvrige russen. Det var ikke den samme feststemningen blant årets russ sammenliknet med tidligere års lystige hormonsprell.

Høy standard

Egil Elle har i årevis holdt russebilene under oppsikt. Nestoren ved stasjonen i Mandal er ikke i tvil om at den tekniske standarden på bilparken er blitt svært mye bedre de siste åra.

- Mange av de store kjøretøyene leier sjåfører som til daglig kjører buss eller trailer. Dessuten har bilene vært på NAF- eller EU-kontroll, så det er positivt få feil vi finner, sier Elle.

Inntil i går ettermiddag var 180 biler kontrollert. Bare én buss hadde fått kjøreforbud på grunn av en ødelagt fjæring, mens fem andre fikk forelegg. Blant dem var russebilen fra Hønefoss som fikk smekk for ulovlig russehorn.

- Tull å sjekke tuta når de skal sjekke sikkerheten, mente Mats Johnsrud som måtte plukke ut hornet fra motorrommet.

- Vi har fått lov av politiet i Hønefoss å ha denne tuta, påsto sjåfør Anne Guri Endrerud. I går kostet leketøyet 500 kroner i forelegg.

Trist budskap

- Det var trist å høre om russeulykka. Foreldrene ringte for å høre om alt sto bra til. Det manglet ikke på formaninger om å kjøre pent. For vår del har vi lagt opp til en lang kjøretur. Vi tar hyppige pauser og overnattet i Kristiansand, sier Hønefoss-gjengen.

- Vi har en flink sjåfør. Hun får dessuten den beste soveplassen, skryter passasjerene.

- Men, er man russ, så er man russ. Da har vi lov til å feste litt, ja, ta litt av og gjøre ting som vi ellers ikke vil gjøre, innrømmet Hønefoss-gjengen.

FIKK SMEKK: Bilen var i bra stand - men det ble 500 kroner i utlegg for ulovlig russeblåse for denne gjengen fra Hønefoss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer