Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russebusser avskiltet av Vegvesenet

Russ provosert over vegvesenets russebuss-kontroller.

STOPPES: Russebussen på bildet, ved Statoil på Bogstad, er en av flere russebusser med påbygg som i går kveld ble oppsøkt av politiet og/eller Statens vegvesen. Denne bussen skal ikke være blant de avskiltede. Foto: PRIVAT
STOPPES: Russebussen på bildet, ved Statoil på Bogstad, er en av flere russebusser med påbygg som i går kveld ble oppsøkt av politiet og/eller Statens vegvesen. Denne bussen skal ikke være blant de avskiltede. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet var i går kveld i kontakt med flere russ som reagerte sterkt på Statens vegvesens kontroller av russebusser, på russetreff og steder hvor russen ferdes.

- Vi har hørt fra mange ulike grupper at russebusser blir stoppet av Statens vegvesen og ikke nødvendigvis politiet, men som oftest begge deler, fortalte en av dem til Dagbladet sent i går kveld.

Han vil ikke ha navnet sitt på trykk, men forteller at vegvesen-folkene har stilt krav om at russen må fjerne såkalte kroner (påbygg) fra bussene - hvis de vil unngå å bli avskiltet. Dette får Dagbladet bekreftet av Statens vegvesen i region øst, som opplyser at tre russebusser har blitt avskiltet i løpet av den siste drøye uka.

- Minst seks stoppet Flere russ som kontaktet Dagbladet igår kveld fortalte om russebuss-kontroller hvor det ble advart om avskilting hvis ikke kronene ble fjernet.
- Vi vet om fire busser som ble stoppet i kveld, og i hvert fall to i går kveld, sa en 18 år gammel bærumsruss i går kveld.

Han og hans medruss sier at dette skjer uten noe forvarsel, noe de reagerer på. Han medgir at kronene skal være godkjent av vegvesenet, og at vegvesenet forsåvidt opptrer i tråd med Vegtrafikkloven.

- Loven har jo vært gjeldende i mange år, og det er ikke før denne uka at alle russebussene i disse traktene får denne advarselen. Dette burde vi ha fått beskjed om fra myndighetene for måneder siden, sier han.

Sjekker mapper Selv sier 18-åringen at han var på et møte med politiet forrige mandag, for å diskutere samarbeidet mellom russebussene og politiet - uten at problemet med kronene ble nevnt.

- Så blir plutselig denne loven håndhevet, uten noe forvarsel, sier han.

Sjefen for utekontrollen i Statens vegvesen region øst, Erik Wolff, bekrefter at han har hatt patruljer ute de siste par ukene for å kontrollere russekjøretøyer.

- Det de skal vite, er at vi lager en mappe med bilder når bussene blir godkjent, og når vi ser at kronen ikke har blitt tatt bilde av, må vi sjekke det opp, sier Wolff til Dagbladet.

Kronen må vekk «Sjekke opp» betyr i disse tilfellene som oftest at kronen må fjernes, fordi det ifølge Erik Wolff finnes et absolutt krav til slike påbygg på bussene:

- Så lenge de ikke har fått godkjent kronen av produsenten, er det helt korrekt at de vil få et pålegg om avskilting, sier Wolff.

Han opplyser at de som blir oppdaget med ikke godkjente kroner enten får bruksforbud eller avskilting, og beskjed om å fjerne kronen og deretter komme og vise bussen. Generelt vil han skryte av russen for å være positive til vegvesenets kontrollører.

Tilbakeviser Wolff kan ikke gi noe tall på hvor mange advarsler om avskilting som er gitt, fordi han ikke vet det, men kjenner ikke til flere enn tre tilfeller av avskilting.

- To av disse har fått skiltene tilbake nå, forteller han.

Wolff føler seg ikke truffet av kritikken om at truslene om avskilting kommer uten forvarsel, og viser til at Statens vegvesen har vært rundt på videregående skoler og snakket om trafikksikkerhet i god tid før russefeiringen begynte.

- Klar beskjed
- Jeg tror de har fått klar beskjed om at kroner ikke er godkjent, så lenge de ikke får produsenten til å godkjenne dem, sier Erik Wolff til Dagbladet.

Når og hvor kontrollene framover skal gjennomføres, og hvor mange kontrollører og mobile patruljer som er i sving for å sjekke russebusser, vil ikke Wolff si noe om.

Hele Norges coronakart