Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russedressnekt på skolene skal gi bedre eksamenskarakterer

Da vil flere droppe å møte opp, tror russen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen russeeffekter- eller klær på skolens område før 1. mai, slutt på russebilkåringer i skolegården og besøk fra medruss fra andre skoler.

Dette er noen av de nye ordensreglene Oslo-russen må forholde seg til i år.

Reglementet er utformet av Utdanningsetaten i Oslo og gjelder på alle videregående skolene i hovedstaden.

Mer fokus på skolen

Hensikten med de nye reglene er å forsøke å begrense de verste utskeielsene i russetiden, ifølge etatens områdedirektør Bjørn Croff.

- Skolene har tidligere hatt egne reglement med noe ulik praksis. Vi føler at det vil være mest rettferdig ovenfor elevene å ha felles regler, sier Croff til Dagbladet.no.

Områdedirektøren tror at begrensninger i blant annet bruken av russeeffekter på skolen vil føre til økt fokus på skolearbeidet.

- Det er dumt å avslutte skolegangen med en lang fest. Nå kommer kanskje den viktigste perioden i elevens skolegang og det er ønskelig at de bruker tiden før eksamen på en fornuftig måte.

image: Russedressnekt på skolene skal gi bedre eksamenskarakterer

Vil unngå bråk

Det første store, offisielle arrangementet for Oslo-russen i år, er Tryvann den 25. april.

Russ som Dagbladet.no har vært i kontakt med har reagert på at de må starte russetiden uten å ha på seg klærne som gjør dem til nettopp russ.

Croff mener det er opp til skolene å foreta en skjønnsmessig vurdering om de ønsker å tillate russeeffekter på skolen før 1. mai.

- Vi ønsker jo ikke å gjøre ting vanskeligere for russen. I Norge er det ingen kleskode på skolene og vi har i utgangspunktet ikke noe anledning til å nekte folk å bruke russeklær. Poenget her er at flest mulig fullfører skolen og består eksamen, sier Croft og utdyper:

- Reglene er også et middel for å unngå bråk. Det har vært mange uheldige episoder på de ulike skolene gjennom årene.

Vil protestere

Etter at de nye reglene ble gjort kjent for Oslo-russen denne uka, har Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus blitt nedringt av avgangselever som lurer på hvordan dette kommer til å påvirke deres feiring, ifølge russepresident Sindre Skoglund.

BLE IKKE TATT MED PÅ AVJØRELSEN: Oslo-russen er provosert over at de ikke fikk lov til å være med og utforme det nye ordensreglementet for russens klesdrakt og atferd på Oslo-skolene. Illustrasjonsfoto: COLOR LINE/CREATIVE COMMONS
BLE IKKE TATT MED PÅ AVJØRELSEN: Oslo-russen er provosert over at de ikke fikk lov til å være med og utforme det nye ordensreglementet for russens klesdrakt og atferd på Oslo-skolene. Illustrasjonsfoto: COLOR LINE/CREATIVE COMMONS Vis mer

Han er provosert over at russen ikke ble invitert med på utformingen av reglementet.

- Vi kunne i det minste blitt kalt inn for å gi vår vurdering. Nå som disse reglene kom så sent, har det skapt mye oppstyr blant russen, sier Skoglund til Dagbladet.no.

Ifølge ham planlegges det protestaksjoner mot disse reglene. - Dette er ingenting vi oppfordrer til, men det viser hvor mye disse spørsmålene engasjerer. Nå setter rektorene seg i opposisjon mot sine egne elever.

På mandag arrangerte Forbundet mot rusgift en russekonferanse i Oslo, der målet var å overbevise kunnskapsdepartementet om å flytte eksamen før russefeiringen.

Russen selv ble ikke invitert til å delta.

- Vår erfaring er at det er enklere å få til ting hvis russen selv får ha en finger med i spillet, og da ville det vært naturlig å samarbeide med russens egne organer, uttalte Skoglund da.

Binder elevene sammen

Russepresidenten tror ikke russedressnekt vil begrense festomfanget.

- Man drikker eller fester jo uansett ikke på skolen.

Han synes det er synd at skolene nå forbyr russebilkåringene.

Disse er med på å bringe elvene på de ulike trinnene nærmere hverandre, ifølge ham.

- Avgangselevene får vist fram noe de har jobbet grusomt mye med den siste tiden og første- og andreklassingene får være med å se på. Det er en lang tradisjon som betyr mye både for russen og de andre elevene.

Kan føre til mer fravær

Verken Croff eller Skoglund kjenner til at liknende sentrale reglementet praktiseres i de andre store norske byene.

Martin Jacobsen, president i hovedstyret i Stavanger, har ikke fått liknende pålegg fra byens skolemyndigheter.

Han forteller at russen har hatt et godt samarbeid med kommunen, med blant annet prosjektet Kulturruss 2008.

Han tror ikke at Stavanger-russen er nødvendigvis noe bedre eller verre enn avgangselevene i Oslo og Akershus.

- Men det er dobbelt så mange russ der, så det kan hende at det er derfor man trenger flere regler, sier Jacobsen til Dagbladet.no og legger til:

- Slike regler kan virke mot sin hensikt. Hvis du først forbyr folk å være russ på skolen, kommer sikkert noen til å tenke at de har heller lyst til å feste og gjøre ting utenom og skulke skolen.

-Ikke gi russefeiringen skylda

Sunniva Jensen, avgangselev ved Oslo Handelsgymnasium, forteller at mange har latt seg provosere over de nye reglene.

- Det virker som om man skal ta russen ved å lage flest mulig forbud, uten å inkludere oss det gjelder i avgjørelsene. Vi forstår også at vi trenger rammer for å få en forsvarlig russefeiring, men ville ikke disse blitt best om russen og skolen hadde stått sammen om å lage dem, spør hun.

Sunniva tror heller ikke at selve russefeiringen er årsaken til enkelte elever velger å droppe eksamen eller stryker.

- For meg og mine venner kommer ikke russefeiringen til å ha noe å si. Vi kommer til å ta eksamen uansett. Jeg tror ikke det er russetiden i seg selv som gjør at folk ikke står på eksamen. Som oftest ligger det andre årsaker bak.

Positive til russen

Rektor ved Oslo Handelsgymnasium, Eli Engløk, bifaller et felles russereglement for Oslo-skolene.

- Vi har i hovedsak hatt gode erfaringer med russen, men jeg er helt enig i at det er på tide med et sentralt initiativ, sier Enløk til Dagbladet.no.

Hun forteller at Handelsgym også tidligere har hatt regler for russens klesdrakt og atferd på skolens område, blant disse et forbud mot russeeffekter før 1. mai.

- I fjor var imidlertid ikke dette noe problem siden russefeiringen startet den dagen.

FORBYR RUSSEBUKSENE: Ifølge de nye reglene har ikke avgangselevene i Oslo lov til å ha på seg russeklær før 1. mai. Hvordan kan man forby et klesplagg, og det bare i noen vårmåneder, spør russepresident Sindre Skoglund i hovedstyret for Oslo og Akershus.
ANDRE ÅRSAKER TIL AT FOLK DROPPER UT: Sunniva Jensen, som går siste året på Handelsgym, tror ikke at russefeiringen i seg selv fører til at folk lar være å ta eksamen eller stryker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media