«Russefeiringen er over. Tre pulter står tomme»

ÅSNES (Dagbladet): Vennene til de omkomne i russebiltragedien har bestemt seg for å stoppe all russefeiring. I går tente de lys på tre tomme pulter i klasserommet på Åsnes videregående skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir så tomt her på mandag.

Ina Berg Enger (19) stirrer ut i klasseromsgulvet. Det som skulle være ei morsom helg for de rundt 50 rødrussene på Flisa, ble et mareritt.

Det står tre pulter tomme i klasserommet til 3AFB på Åsnes videregående skole. På kateteret brenner et hav av levende lys. I går var vennene til tre av de omkomne guttene samlet for å bearbeide sorgen, etter først å ha vist familiene til Jon-Ola Løvmo Lie (18), Karl Even Lynne (17), Vegard Reinholdt Håndstad (18) og Rolf Erik Ryen (19) sin respekt i minnegudstjenesten i Åsnes kirke.

Anne Marthe Holtet (19) våknet opp til nyheten om den grufulle ulykken fredag morgen.

- Jeg fant ut hvilken bil det var, men visste jo ikke hvem av eierne som levde og hvem som var døde.

- Alle navn og ansikter raste gjennom hodet mitt, sier Mari Rostad (19) om da hun fikk høre om ulykken.

Sammen på fest

Ina Berg Enger og Hanne Marthe Sveen (18) var på den smekkfulle russefesten på Alexis på Elverum natt til fredag. Russebilen deres kjørte derfra omtrent samtidig med ulykkesbilen «Hellraiser».

- Men bilen vår kjørte innom Basthjørnet for et WC- og kioskbesøk. Vi kan ha vært fire- fem minutter etter guttene, sier Ina og Hanne Marthe.

Da jentene fikk se vraket, var det så overtent at de først ikke kjente igjen bilen til sine klassevenner.

- Vi er glade for all støtten fra andre, sier russepresident Maren Bismo Lerudsmoen (18). Blomsterbukettene fra andre russestyrer varmer i sorgen.

- Vi ser fram til at de skadde kommer tilbake, sier Linda Gjerdrum.

Ombestemte seg

Håvard Tegelsrud (19) mistet bestekompisen sin, Rolf Erik Ryen, i ulykken. Tegelsrud var medeier i ulykkesbilen, og hele vennegjengen var samlet kvelden før ulykken skjedde.

- Rolf Erik skulle egentlig være hjemme og skrive stil, men så bestemte han seg for å gjøre det når han kom hjem om natta, sier han om planene til sin omkomne kamerat.

Også Håvard planla å være med på den skjebnesvangre Elverum-turen.

Egen sparekonto

- Men fordi jeg var sliten ble jeg ikke med til Alexis. Jeg dro hjem ved 23.30-tida, sier han.

Sammen med bestekameratene sine hadde Tegelsrud spart penger og planlagt russefeiringen helt siden mai i fjor. Han forteller at de hadde opprettet en egen sparekonto og klart å samle inn 20000 kroner i sponsorpenger.

- Vi tenkte lenge på hva bilen skulle hete, og ble til slutt enige om «Hellraiser». Navnet ble skrevet med flammeskrift foran på panseret, forteller Håvard. Han er alvorlig i blikket og innrømmer at tapet av hans tre kamerater ennå ikke har gått opp for ham.

- Nå skulle vi egentlig vært på landstreff på Lillehammer. Jeg hadde allerede pakket bagen klar og lagt den i bilen torsdag kveld.

Glade gutter

Håvard minnes sine kamerater som glade og rolige gutter.

Den bekymringsløse russetida som ventet vennegjengen, fikk en tragisk slutt. Nå minnes Håvard de stundene kameratgjengen fikk sammen både før og i russetida. Han forteller om gutteturen sammen med Rolf Erik til Newcastle og klasseturen til Praha og Berlin i fjor.

- Jeg tror i alle fall at både Rolf Erik, Vegard og Jon-Ola hadde det veldig bra den siste tida de levde, sier Håvard.

Vennene hadde planer om å dra til Oslo på russedagen 12. mai for å gå på TusenFryd og på russetreffet på Tryvann. Deltakelse i Holmenkollstafetten sto også på programmet.

- Men nå er halve laget borte.

RUSSETID I SORG: Åsnes-russen vil gå i russedrakt - men kutter ut festingen. - Vi gjør det for å vise samhold og respekt for de pårørende, sier russepresident Malin Bismo Lerudsmoen (18, til venstre). I går tente russevennene lys i klasserommet til tre av de omkomne.
MINNESTUND: 150 mennesker samlet seg i går i klubbhuset til Flisa IL. Klubbkameratene til de involverte i ulykken tente sju lys.