Russejente falt i koma

Slår alarm for smittsom hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kommunelegen i Ålesund slår alarm etter at det er brutt ut smittsom hjernehinnebetennelse på Fagerlia videregående skole i kommunen. En russejente ble livstruende syk i går kveld etter at hun følte seg uvel onsdag.

- Det er fastlått at jenta hadde Meningkokokk B. Dette er en type hjernehinnebetennelse som er smittsom og som det ikke finnes vaksine mot. Vi har derfor informert alle elever ved skolen og vil varsle de andre skolene, sier kommuneoverlege Einar Røssaak til Dagbladet.no.

Elevene er naturlig nok bekymret.

- Jenta er en av 256 russ ved skolen. Det er nok riktig å si at elevene er litt bekymret. Derfor har vi i dag fortalt de hvordan de skal forholde seg, sier rektor Arne Sollied til Dagbladet.no.

Både jenta som bodde på hybel sammen med hun som er smittet og en annen vennine har fått antibiotika. Dette virker foerbyggende.

Advarer russen

Russen er spesielt i faresonen. Årsaken er at hjernehinnebetennelse smittes via dråpesmitte. Dessuten kan symtomene likne både på fyllesyke og vanlig influensa.

- Vi har bedt russen vise spesielt omsorg for hverandre. Spesielt om noen skulle bli slått ut. Sykdommen utvikler seg svært raskt, så man bør passe på. Sykdommen kan være dødelig hvis man ikke får hjelp raskt, sier Røssaak.

Han ber russen være spesielt forsiktig med kyssing, deling av røyk, spytt og deling av flasker.

Da hjernehinnebetennelse brøt ut blant russen i 1991, ble hele russekullet vaksinert av Folkehelsa. Det blir ikke aktuelt nå, siden det ikke finnes vaksine mot denne varianten.