Russen «bortførte» småbarn i Kristiansand

Mens rettssaken etter barnedrapene i Kristiansand pågår, skal russen ved minst en anledning ha lokket med seg småbarn i bilene sine og deretter ha kjørt dem av gårde. Går russen for langt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen har pågått i Kristiansand siden forrige mandag. De to er tiltalt for å ha misbrukt og drept Lena Sløgedal Paulsen (8) og Stine Sofie Sørstrønen (10) i Baneheia i fjor. De voksne mennene lokket med seg jentene og sa at de hadde kattunger som jentene skulle få se.

Lokket med seg småunger

I Kristiansand har noen av årets russ ha lokket med seg barneskoleelever i russebilen. Barna ble deretter kjørt en tur i russebilen før de ble kjørt tilbake til stedet der russen plukket dem opp. Det er uklart hvor mange ganger dette skal ha skjedd, men det dreier seg om minst en anledning. Foreldrene til elevene ved Presteheia skole reagerer sterkt på russens påfunn. Det gjør også barneskolerektor Tore Haus.

- Det dreier seg om konkrete episoder som jeg har fått høre om gjennom foreldrekontakter, sier han til Dagbladet.no.

- Tipset er at barna blir lokket med i russebil. De blir kjørt et stykke før de blir kjørt tilbake. At barn blir lokket av fremmede og frarøvet friheten er særdeles alvorlig, sier Haus. Han viser til drapssaken som opptar hele Kristiansand.

- Det er et særdeles uheldig tidspunkt, sier han.

Har hatt møte med russen

I dag tok han kontakt med rektorene på Gimle videregående skole, Vågsbygd videregående skole og Kristiansand Katedralskole for å be dem sette en stopper for rampestrekene. Rektor Arne Rosenvold på Katedralskolen innkalte øyeblikkelig russen til møte.

- Det går et rykte om at russen får et symbol i lua for å lokke småbarna i bilene med godsaker. Vi har hatt flere møter med russen om hva vi anser som akseptabelt. En slik knuteregel ville ikke bli tålt, og russen sier at det ikke eksisterer noen slik regel. Men det kan være noen i russen som har sin egen lille spesiallagede regel, sier han. Rosenvold understreker at skolen ikke vil finne seg i at russen gjør slike pøbelstreker:

- Hvis vi hadde fått tak i noen som hadde gjort det, så ville det fått konsekvenser, sier han.

Det var ikke mulig å få kontakt med russestyret i Kristiansand i ettermiddag. Men ifølge russens internettside har de ingen knuteregler som belønner det å lokke med seg småunger i russebilene og «bortføre» dem.

Ingen knuteregel

Russen i Kristiansand avviser at det opereres med en knuteregel for å bortføre skolebarn, men innrømmer at en slik bortføring har funnet sted.

- Men det var frivillig, og det gjalt et yngre søsken av en russ, sier russepresident Maria Østerhus til Dagbladet.no.

Du synes ikke litt smakløst med slike bortføringer mens Baneheia-saken er oppe i retten?

- Jeg ser ikke på dette som en bortføring, og synes ikke det kan kobles til Baneheia-saken. Husk også at russen har arrangert en innsamlingsaksjon til minnefondet.