Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russen får ikke delta i debatt om russefeiring

- Dette skjønner jeg ikke, sier russepresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen arrangerer Forbundet mot rusgift en russekonferanse i Oslo.

- Målet med konferansen er å få kunnskapsdepartementet til å forstå at eksamen må flyttes slik at russefeiringen kommer etter den, sier Turid Bråthen, prosjektleder i forbundet.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt, leder av Unge Høyre Torbjørn Røe Isaksen og Gorm Kjernli, stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, er blant de inviterte debattantene.

Ikke invitert

Men verken russepresidentene i Oslo og Akershus eller Russens organisasjonskomité er invitert til debatten.

Det reagerer Sindre Skoglund, russepresident i Oslo og Akershus, på.

- Vi er i utgangspunktet enige med dem i problemet som tas opp. Men vi skjønner ikke hvorfor vi ikke er invitert til debatten, det må da være interessant å få med vårt ståsted, sier Skoglund til Dagbladet.no.

- Vår erfaring er at det er enklere å få til ting hvis russen selv får ha en finger med i spillet, og da ville det vært naturlig å samarbeide med russens egne organer, sier Skoglund.

RUSSEFEIRING: Skal det bli eksamen først og så russefeiring? Russe-ledelsen får ikke delta i debatt arrangert av Forbund mor rusgift. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
RUSSEFEIRING: Skal det bli eksamen først og russefeiring? Russe-ledelsen får ikke delta i debatt arrangert av Forbund mor rusgift. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Turid Bråthen innrømmer at Russens organisasjonskomité eller russepresidentene kunne deltatt.

- Egentlig kunne vi kanskje gjort det, men det vi har vært opptatt av denne gangen er det faglige i forhold til kunnskapsdepartementet, sier Bråthen til Dagbladet.no.

Vil snu russefeiringen

- Vi har arbeidet siden 2002 arbeidet med å snu russefeiringen i Norge, og dette er første gang vi har fått departementet med på en slik konferanse. Det vi ser er at mange russ nærmest kneler før eksamen, fordi russefeiring er blitt så omfattende og fordi det er en så stor del av skolen, sier prosjektlederen.

Forbund mot rusgift har i forbindelse med konferansen gjennomført en egen spørreundersøkelse. Den viser ifølge Bråthen at flertallet av de spurte vil ha eksamen først og feiringen etterpå.

Bråthen håper russen vil bidra på konferansen, selv om de ikke er invitert til den første debatten.

- Vi har invitert masse russ. Vi håper de vil delta i diskusjonen vi skal ha til slutt på konferansen, sier hun.

REAGERER: Sindre Skoglund og Axel Stoltenberg, russepresident og viserussepresident i Oslo og Akershus, er ikke invitert til en debatt om russefeiringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media