Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russen ikke verre enn før

Tidligere russepresidenter i Oslo rister på hodet av Bård Tufte Johansens kraftige russekritikk. - Russen skal ikke være morsomme for andre enn seg selv, sier Tore Bredal. Eks-presidentene er enige om at russen er «tidenes verste» hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tore Bredal, russepresident i 1975,
    Studierektor på BI, senter for lederutdanning i Oslo.

- Det har alltid vært mye bedre før. Det er grensene i samfunnet som har forandret seg, mens russen bare har fulgt etter. For å ta den helt ut like etter krigen, var det nok å spise frokost i et veikryss. I dag begynner russen å gå tom for grenser å sprenge - vi har ikke flere kroppsåpninger igjen.

Før var russen den akademiske eliten og måte vise dette med spissfindig humor i russetoget. I dag er alle russ, og de har derfor ingenting å bevise. Derfor er russetoget blitt en gjeng bakfull ungdom som virker ganske patetisk på utenforstående.

Russen er morsomme for hverandre, og driter i hva andre synes. Vi utenforstående skal være irriterte.

  • Nils H. Thommessen, russepresident i 1981,
    Forretningsadvokat.

- Tufte Johansen burde ikke være den som kritiserer russen. Han har mye mer barnslig og tåpelig humor selv.

Det ligger i russens natur å gå over streken, men det betyr ikke at de har fritt spillerom. Hvis de går for langt, ender det opp med russefeiringa blir sabotert av at eksamen spres fra 1. mai til 15. juni.

Grunnen til at vi tror at russen har forandret seg skyldes generasjonsforskjeller. Jeg skjønner meg like lite på humoren til russen, som humoren til folk i starten av 20-årene.

  • Steinar Stjernø, russepresident i 1964,
    Rektor ved Høgskolen i Oslo.

- Jeg lurte sterkt på om jeg skulle bli russ i det hele tatt. Men jeg ble russepresident for å kutte ned russetida. Jeg mente at et par ukers festing burde holde.

- Å være russ nå, er så alminnelig at russen egentlig ikke har noe å feire. Russen har utspilt sin rolle. Det er et sen-pubertalt, andre konfirmasjonsrituale.

- Yngre mennesker drikker mer enn før, men jeg tror ikke russefeiringen har forandret seg mer enn samfunnet. Det var mye fyll da jeg var russ også, men i mer skjulte former. Vi holdt oss til egne arrangementer.