Russen

Russen refses for dette: «Feite horer» og «fuck jøder»

Russens innlegg på sosiale medier vekker oppsikt. «Ingen feite horer inn i bussen», skriver russen på sosiale medier.

HAR BEKLAGET SEG: «Fuck jøder», og «Ingen negre på bussen i dag».Dette er noen av meldingene tre russebusser fra bergensområdet har del på sosiale medier, og som Dagbladet har fått tilgang til. Nå har bussene beklaget seg. Vis mer

At russen provoserer, er ikke noe nytt. Hvert år kommer det nye russelåter som er grovere enn fjorårets, og hvert år tikker meldingene om bråk og slåsskamper inn til politiet.

Men nå provoserer årets russ også på sosiale medier. Russebussene har i år, som tidligere, egne kontoer på sosiale medier. Og her har det dukket opp innlegg som skaper reaksjoner.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

«Feite horer»

Dagbladet har fått tilgang på en rekke skjermdumper som viser Instastoryer fra forskjellige russegrupper. Det er spesielt tre russebusser fra Bergen som går igjen.

HORER: Flere av skjermdumpene viser at russebussene bruker skjellsordet «feite horer» mye. Foto: Skjermdump
HORER: Flere av skjermdumpene viser at russebussene bruker skjellsordet «feite horer» mye. Foto: Skjermdump Vis mer

«Neste gang feite horer ikke går ut av bussen når vi ber dere dra, skal dere faen få høre hvor feite dere er», ble publisert på den ene bussens Instastory. Russebussen har over 11 000 følgere.

Et bilde fra rulling med teksten «kan alle feite mennesker og de med snekkerbukse komme seg til helvete ut av bussen takk», ble publisert på Instastoryen til en annen buss med nesten fire tusen følgere.

Teamet går igjen også hos den tredje bussen, som har publisert «stygge feite horer er vi dritt lei». Denne bussen har også over 11 000 følgere.

En av bussene har dratt det enda lenger. Ved flere tilfeller har de lagt ut bilde med hakekors tegnet på. På ett av bildene, med teksten «Fuck jøder», gjør en gjeng gutter nazihilsen.

Andre skjermdumper som Dagbladet har fått tilgang til (se video øverst i saken), viser at andre russegrupper deler liknende innhold på sosiale medier.

RUSSEBUSS: Her er to av bildene som russebussene fra Bergen har delt i sosiale medier. Foto: Skjermdump
RUSSEBUSS: Her er to av bildene som russebussene fra Bergen har delt i sosiale medier. Foto: Skjermdump Vis mer

- Vi beklager

Dagbladet har vært i kontakt med medlemmer fra de tre bussene. To av bussene har publisert beklagelser på Instagram. Den tredje forteller til Dagbladet at de ikke vil kommentere saken, men sier at de skal beklage, slik som de andre bussene.

- Vi forstår at folk er sinte og vi har forstått at dere er sinte. Vi beklager på det sterkeste, og vi vet at dette er noe vi aldri burde publisert på sosiale medier, skriver en av russebussene.

Videre vises til en artikkel i Bergensavisen, hvor bussens medlemmer har forklart at dette har vært en intern spøk innad i bussen. Videre står det at det aldri har vært noen badevekt om bord, og at det aldri vil være det heller. Alle skal være velkomne inn i bussen når den står i ro.

- Uansett hvor mye man veier, uansett hvilken bakgrunn man har og hvilken legning man har.

- Ikke rot i virkeligheten

Den andre bussen, som blant annet har publisert bildene med hakekors tegnet på, skriver i sin beklagelse at ingen av bussens medlemmer noensinne skal ha kastet ut noen på grunn av vekt eller størrelse.

- Vi har blitt informert om at et ikke-medlem som var inne i bussen vår da vi sto i ro kastet ut en som spydde og sa noe liknende som «kom deg ut, feite hore».

Personen får ikke være med på rulling lenger, lover russebussen.

- Ja, vi har hatt kontroversielle mystories, men dette har ikke noe rot i virkeligheten. Vi beklager selvsagt for folk som føler seg krenket.

- Helt forkastelig

Årets russepresident, Benjamin Bjordal, skriver i en melding til BT at dette er noe som ikke er greit.

- Det er helt forkastelig. Dette er moraler som er svært nedlatende, og svært uakseptable, skriver Bjordal.

Mandag har politiet kalt inn til et møte med russepresidenten og bussjefene. Da vil det som er delt på sosiale medier bli et tema, skriver BT.

Bjordal har ikke svart på Dagbladets henvendelse fredag kveld.

- Vondt å lese

Influenser og tidligere «Paradise Hotel»-deltaker Julie Grindbakken er en av de som har reagert sterkt på hva russen legger ut på sosiale medier. På Instagram har hun gått hardt ut mot russebusser som legger ut slike innlegg.

Responsen fra hennes følgere har vært stor, forteller hun til Dagbladet.

PROVOSERT: Julie Grindbakken blir provosert av hva russen legger ut på sosiale medier. Foto: Privat
PROVOSERT: Julie Grindbakken blir provosert av hva russen legger ut på sosiale medier. Foto: Privat Vis mer

- Det har vært helt vilt. Mange forteller at de opplever det samme, og navnene på bussene går igjen. Innboksen min er sprengt og jeg har ikke gått gjennom alt.

Grindbakken forteller at det er mange som har skrevet til henne og fortalt om hendelser hvor de blir spyttet på, dratt ut av bussen eller blir kalt for hore.

- Det er vondt å lese at de ikke blir invitert, at de blir fortalt at de ikke er fine nok til å være med. Det er mange som har takket for at jeg tar opp dette.

De tre bussene som peker seg ut, kommer fra Bergen. Men Grindbakken har fått meldinger om liknende oppførsel i Bodø, Stavanger og utenfor Kristiansand.

Grindbakken håper nå at foreldre vil få øyene opp for hvordan barna oppfører seg.