Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russen ville ha svar på sexerfaring og vekt i «rullesøknad»

- Flaut, sier russepresidenten.

SØKNAD: I søknadsskjemaet blir ungdommen blant annet bedt om å oppgi hvor mye seksuelle erfaring de har. Foto: Skjermdump
SØKNAD: I søknadsskjemaet blir ungdommen blant annet bedt om å oppgi hvor mye seksuelle erfaring de har. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et søknadsskjema som tirsdag ble hengt opp i kantina på Porsgrunn videregående skole har det siste døgnet skapt amper stemning på skolen.

Via søknadsskjemaet er det meningen at unge gutter og jenter skal kunne få søke russen om å få bli med i russebussene deres, altså «rulle» med russen som det omtales som, skriver Telemarksavisa, som først omtalte saken.

«Jomfru...?»

I skjemaet, som er rettet mot elever født fra 2001 til 2003. blir ungdommene bedt om å svare på hvor mye de veier, og om de har seksuell erfaring.

«Jomfru...?», «Moderat» og «Erfaren» er svaralternativene.

De må også oppgi fullt navn, interesser, klasse, skole, favorittbuss og svare på hvorfor russebussen skal velge akkurat dem.

Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, ble oppmerksom på søknadsskjemaet via sosiale medier. Han sier at skolens ledelse håndterer saken.

- Jeg synes det er forkastelig. De tenker ikke over hvordan dette kan påvirke andre mennesker. Jeg forventer mer av 18 år gamle elever, sier Bråthen til TV2.

Han sier det er for tidlig å si hva konsekvensene av stuntet vil bli.

En russebuss i Porsgrunn la også ut søknadsteksten på sin Instagram-konto, men de avviser at det er de som står bak den. Instagram-innlegget er nå slettet, og i stedet har de lagt ut en tekst, skriver VG.

«Det som har kommet fram i medier tar vi komplett avstand fra, da enkeltpersoners 'humor' ikke kan definere verdier som bussen som helhet står for. Disse enkeltpersonene det gjelder er blitt tatt hånd om, og vi beklager til de som har følt seg krenket av dette», skriver russen på Instagram.

Russepresidenten: - Flaut

Russepresident Henry Hansen kaller stuntet «helt uakseptabelt».

- Jeg personlig synes sånt er flaut og dårlig på vegne av medruss, skolen og elevene på skolen. Russen trenger ikke vite slik informasjon på noen som helst måte, det er noe jeg absolutt ikke støtter, skriver Hansen i en e-post til Dagbladet.

Han kjenner ikke til hva som var baktanken med søknadsskjemaet.

- Men jeg har hørt andre si at de etterliknet tidligere spøker som liknet. Det hele startet jo som interne vitser, hvor noen alltid skal dra det litt lenger og hvor dette ble resultatet. Søknadsskjemaet hang oppe i fem minutter før det ble tatt ned igjen, fordi de skjønte at det var feil og de har i ettertid også beklaget hendelsen, sier Hansen.

- Amper stemning

Etter at søknaden ble spredd i sosiale medier, og kjent for alle ved skolen, både elever og administrasjon, har skolen hatt møter med flere elver for å klarne opp i saken.

- Vi har planlagt flere møter i nærmeste framtid for å diskutere slike hendelser nærmere. Samtidig så tror jeg at dette har rystet skolen ganske mye, og det har også spredt seg over hele skolen på bare et døgn. Så jeg tror også ungdommen skjønner litt mer av hvor mektig internettet er, og hvor kjapt dette spres videre. Det er vel en lærepenge i seg selv det, skriver Hansen.

Ifølge ham har søknadsskjemaet ført til amper stemning på skolen det siste døgnet.

- Jeg tror det overrasket mange, og det skapte mange reaksjoner. Det er jo skjemaet som har vært samtaleemne i går og i dag, og så har elevene sett litt mer involvering fra lærerne på skolen. Det er klart at når så mange redaksjoner, bloggere, kontoer i sosiale medier og TV involverer seg, så blir det også snakket ekstra mye om i nærområdene, skriver Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!