Russer døde under sauna-VM i Finland

Finne til sykehus. Politiet etterforsker tragedien.

HARDT SKADD:  Finlands Timo Kaukonen er fraktet til sykehus, mens Vladimir Ladyzhenskiy døde under finalen i sauna-VM. Foto: Håkon Eikesdal
HARDT SKADD: Finlands Timo Kaukonen er fraktet til sykehus, mens Vladimir Ladyzhenskiy døde under finalen i sauna-VM. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HEINOLA/ OSLO (Dagbladet): To menn, en russer og en finne, kollapset i kveld under VM-finalen i sauna i Heinona i Finland.

En av de to er nå omkommet.

- Jeg kan bekrefte at den russiske finalisten er død. Den finske finalisten er fraktet til sykehus for å få mer behandling. Arrangørene av konkurransen synes dette er en svært trist hendelse. Politiet er nå på stedet og vil etterforske saken, sier lederen for konkurransen, Ossi Arvela til Dagbladet.

-Helsepersonell på stedet Den omkomne russeren er Vladimir Ladyzhenskiy. Finnen som er fraktet til sykehus er regjerende verdensmester Timo Kaukonen.

Arvela understreker at alle reglene ble fulgt.
- Vi hadde helsepersonell som fulgte konkurransen hele tiden. Alle konkurrentene må levere inn legeattest på at de er friske nok til å delta, sier han.

Falt i spasmer Dagbladets fotograf Håkon Eikesdal og journalist Martin Bergesen var vitne til den tragiske hendelsen.

- Begge to hadde spasmer og blødde fra åpne sår på kroppen. Huden så ut til å skrelle av. Helsepersonell drev livredning på stedet, med hjertekompresjoner og munn-til-munn-metode, forteller de.

Seks konkurrenter deltok i saunafinalen. En etter en går konkurrentene ut, vinneren er personen som blir igjen til sist.

- Da det bare var finnen og russeren igjen sa en helseansvarlig som fulgte med på konkurransen stopp. Men finnen nektet likevel å gå ut. De gikk da inn for å ta ham ut med makt, men han forsøkte å holde seg fast til benken. På dette tidspunktet hadde han allerede kastet opp. Når de til slutt fikk ham ut, falt han ned på bakken i spasmer, før han ble liggende stille. Han blødde fra åpne sår flere steder på kroppen og det ble satt i gang livredning, forteller Eikesdal.

Hjertekompresjoner
Rett etter kom også russeren ut av saunaen.

FØR KOLLAPSEN:  Russlands Vladimir Ladyzhenskiy (til venstre) og Finlands Timo Kaukonen i saunaen. Foto: Håkon Eikesdal
FØR KOLLAPSEN: Russlands Vladimir Ladyzhenskiy (til venstre) og Finlands Timo Kaukonen i saunaen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Han var helt grå i ansiktet. Det ble satt i gang hjertekompresjoner umiddelbart, forteller Eikesdal.

Ifølge Arvela hadde de to finalistene vært inne i saunaen, som holdt 110 grader, i rundt seks minutter da de ble hentet ut.

- Det er litt mindre enn i fjorårets konkurranse, sier han.

SKJERMET AV:  Arrangørene skjermet av saunaene fra publikum da to menn falt i spasmer. Foto: Håkon Eikesdal
SKJERMET AV: Arrangørene skjermet av saunaene fra publikum da to menn falt i spasmer. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer