Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russer på besøk

I dag kommer Russlands statsminister Mikhail Fradkov til landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIKHAIL FRADKOVS besøk starter på Aukra der landanlegget til Hydros Ormen Lange for tida er under bygging. Da besøket først ble drøftet med russerne, var forslaget at Fradkov skulle starte hos Statoil på Melkøya utenfor Hammerfest, og først etterpå dra til Aukra. Melkøya er kommet lenger og framstår pr. i dag som mer imponerende for en besøkende.Men det ble for langt og for lite tid. I hvert fall håper Statoils ledelse at det er hele forklaringen, og at det ikke ligger et signal og en føring i den saken som både Hydro og Statoil går og venter svaret på: Om et eller begge selskapene får bli med videre i utviklingen av det store Shtokman-feltet. Russerne er i rute og kommer med avgjørelsen i løpet av april.Nordmennene tror det er et godt tegn at statsminister Fradkov kommer på besøk nå. Han hadde vel neppe kommet dersom det går mot et nei til de norske selskapene. Sier man.

UTFALLET av denne saken har større betydning enn det norske medier hittil har formidlet. Dersom ingen av de to norske oljeselskapene kommer med i denne utbyggingen, er det et enormt tilbakeslag. Shtokman vil på grunn av sin størrelse, plassering og vanskelighetsgrad fungere som et gigantisk teknologisk utviklingssenter i nordområdene. Det handler om 20 milliarder fat. En 20 prosent andel, som er et aktuelt alternativ, er altså 4 milliarder fat. Statoils reserver som oppgis til børsen sånn at investorene kan prise selskapet riktig, er i dag oppgitt til 4,3 milliarder fat. Det er når ingeniørene får tid og ressurser til å løse konkrete utfordringer at de utvikler ny teknologi. En utbygging av Shtokman vil føye nye trinn til teknologistigen, og selskapene som er med i dette prosjektet vil få store forsprang på konkurrentene.Statsminister Mikhail Fradkov vet svaret på det spørsmålet som verken Hydros Eivind Reiten eller Statoils Helge Lund kommer til å stille ham under besøket, men han kommer ikke til å fortelle det til dem. Heller ikke til statsminister Jens Stoltenberg når de to møtes. Det er selskapet Gazprom som formelt avgjør og som skal offentliggjøre hvem det blir.

SOM OM POLITIKK og penger i Putins Russland ikke er knyttet tett, tett sammen. Den politiske løsning er at Gazproms partnere på Shtokman blir noe amerikansk, noe fransk og noe norsk.I Norge kan en slik invitasjon på nytt sette en mulig sammenslåing av Statoil og Hydro på dagsordenen. Hver for seg er selskapene spurver i den tranedansen som Shtokman blir. Der blir størrelse ikke uinteressant, for å si det sånn. Fusjonsspørsmålet kan komme opp også dersom tilbudet bare går til ett av selskapene.Slik er dimensjonen på dette prosjektet. Det har muligens vært litt for mye fokus på fisk de siste månedene i den hjemlige debatten om Norges forhold til Russland

RUSSLAND sitter for tida med formannskapet i G8-gruppen av verdens største økonomier. Russlands er lillebroren i klubben. Men Shtokman-utbyggingen er stor nok til å kunne spille en rolle i Vladimir Putins hender under G8-toppmøtet til sommeren. Naturgassen skal kjøles ned til flytende form og fraktes på spesialtankskip for flytende naturgass (LNG) til mottaksterminaler i USA, og bidra til å redusere amerikanernes avhengighet av olje fra et urolig Midtøsten. Putin tilbyr sine G8-kolleger økt energisikkerhet ved å bygge ut Shtokman. Han vil legge det fram som en gave til kollegiet.En norsk deltakelse i dette prosjektet vil gradvis utvide og endre forholdet mellom Russland og Norge i sin alminnelighet, men særlig omfattende i nord. Skulle det likevel ikke bli noe av, vil det innebære mer enn et tap av økonomien i en utbygging. Den økonomiske og strategiske dimensjonen er vanskelig å verdsette, men det er lett å slå fast at den er stor.Statsminister Fradkov er i landet i dagene før regjeringen Stoltenberg legger fram sin helhetlige forvaltningsplan for Barentshavet som både omfatter fiskerier, annen fornybar virksomhet og utvinning av olje og gass. Men Shtokman-utbyggingen kommer, uansett hva den norske forvaltningsplanen inneholder av kompromisser etter dragkampen i regjeringen mellom utvinning og vern.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling