Russer siktet for drapsforsøk etter knivstikking

En russisk statsborger er pågrepet etter en knivstikking i Oslo sentrum i dag tidlig. Mannen er siktet for drapsforsøk.

SE TV: Rundt klokka 08.00 fikk politiet flere meldinger om en mann med kniv som skal ha oppført seg svært truende. Politiet rykket ut væpnet med store styrker, og omtrent samtidig som de ankom, ble en mann i 30-åra knivstukket. Reporter: Trym Mogen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Politiet i Oslo holder nå klokka 14.00 en pressekonferanse om knivstikkingen på Grünerløkka i Oslo.

Der informerer politiet at en russisk statsborger i 30-åra er siktet for drapsforsøk etter hendelsen. Mannen er kjent for politiet fra tidligere.

Rundt klokka 08.00 fikk politiet flere meldinger om en mann med kniv som skal ha oppført seg svært truende. Politiet rykket ut væpnet med store styrker, og omtrent samtidig som de ankom, ble en mann i 30-åra knivstukket.

- Vi fikk flere meldinger om denne mannen som bevegde seg barbeint rund på Grünerløkka. Han skal ha oppført seg svært truende med kniv, sier stabssjef Martin Strand.

Deretter fulgte en dramatisk pågripelse midt i morgenrushet i Oslo sentrum, der en mann i 30-åra ble pågrepet. Politiet avryte et varselskudd og benyttet også elektrosjokkvåpen i forbindelse med pågripelsen.

- Han hadde en veldig truende adferd og hadde nettopp knivstukket en person, så det var den tryggeste måten å få kontroll på ham, sier Strand til Dagbladet.

Mannen som ble knivstukket er alvorlig skadd.

- Ikke terrorrelatert

Ifølge vitneopplysninger til VG skal mannen ha ropt «Allahu akbar» på stedet. Politioverbetjent Anne Alræk Solem bekrefter på spørsmål fra Dagbladet at politiet er kjent med de samme opplysningene.

- Hvilken betydning dette har, vet vi ikke ennå, men det vil bli et sentralt tema i avhør av ham. Jeg forstår at det kan skape en utrygghetsfølelse, men vi har ikke opplysninger som gjør at dette kan karakteriseres som en terrorrelatert hendelse, sier Solem.

Hun sier mannen skal ha bevegd seg rund i området og vært truende, før politiet fikk kontroll på ham rundt 08.10.

- Dette er en svært alvorlig voldshendelse. Vi vet også at flere personer skal ha blitt truet fra Schous plass til Eventyrbrua. Vi har vært i kontakt med flere av disse, og er det enda flere, vil vi komme i kontakt med dem, sier seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldshendelser, Anne Solem.

PÅGREPET: En person er pågrepet etter en mulig knivstikking på Schous plass i Oslo. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Alvorlig skadd

Hun sier at fornærmede er en filippinsk statsborger i 30-åra.

- Han er alvorlig skadd og under behandling, men skal være utenfor livsfare. Siktede er pågrepet og siktet for drapsforsøk. Han er russisk statsborger og i 30-åra. Han har bodd i Norge i flere år og er godt kjent for politiet, sier hun.

Politiet sier de vil undersøke om det er rus i bildet og siktedes psykiske tilstand. Solem opplyser at mannen nå er til helsevurdering.

- Vi har stort fokus på å sikre videoer og avhøre folk som kan ha blitt truet. Vi vil også avhøre siktede. Jeg ber om at de i publikum som ikke har vært i kontakt med politiet gjør det så fort som mulig.

Omtrent samtidig med knivstikkingen oppsto deg også en brann i en leilighet i nærheten. Politiet opplyser at mannen skal ha oppholdt seg i denne leiligheten i en kort periode.

Politiet mener også at flere personer ble truet på stedet. Stabssjef Martin Strand og seksjonsleder Anne Aalræk Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldshendelser i Oslo-politiet holder en pressekonferanse om hendelsen nå klokka 14.00.