EN NASJON I NØD?: Fredag var det smørkø på Karl Johansgate i Oslo sentrum. Slagter Winther fra Hirtshals sto for smørutdelingen, som var arrangert i et samarbeid mellom dansk og norsk TV, i forbindelse med smørmangelen i Norge. Foto: Berit Roald / Scanpix
EN NASJON I NØD?: Fredag var det smørkø på Karl Johansgate i Oslo sentrum. Slagter Winther fra Hirtshals sto for smørutdelingen, som var arrangert i et samarbeid mellom dansk og norsk TV, i forbindelse med smørmangelen i Norge. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Russer tatt med 90 kilo smuglersmør

Smørkaoset til nye høyder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russerens smørparti var ikke tolldeklarert. Han måtte derfor levere fra seg smørpakkene til tollerne, skriver VG.

- Han sa han skulle levere det et sted i Norge. Man skulle nesten tro at han hadde noen kontakter som skulle selge det videre, eller at han skulle selge det videre selv, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge.

Halvspist smør selges på nettsteder som Finn.no, og en halv kilo kan koste 500-600 kroner. Mattilsynet advarer nå mot å kjøpe smør av ukjente.

- Mat bør kjøpes av profesjonelle og trygge omsettere, ikke folk på hjemarenaen, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Smørprodusenten Tine har heller ikke interesse av at folk skaffer seg fett på svartebørsen.

- Jeg vil oppfordre folk til ikke å kjøpe smørproduktene som legges ut på Finn og andre steder, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine.

Det er dumt å slå til på dyre tilbud når man ikke vet hvordan varene er blitt oppbevart og fraktet, mener han.

Flere dagligvarebutikker har nå innført rasjonering for å begrense hvor mange pakker smør hver kunde kan kjøpe. Det gjøres for å hindre at folk kjøper smør og selger videre til andre, opplyser Galtung.

Han forteller at grossist- og butikklagrene fortsatt er tomme, men Tine får i neste uke inn 140 tonn smør. Næringsmiddelproduksjonen får tildelt 100 tonn, og andre aktører skal før jul og nyttår levere 300 tonn smør til butikkene. I januar vil situasjonen normalisere seg, tror Galtung.

(NTB)