Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hiv og aids i Russland:

Russere benekter landets alvorlige hiv-problem - hevder det er vestlig konspirasjon

I Russland dør i gjennomsnitt 80 mennesker av hiv og aids daglig. Likevel medisinerer stadig færre seg.

TAR IKKE MEDISINER: Mer enn 900 000 russere lever med hiv, men under halvparten av dem tar antiretrovirale medisiner. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB scanpix
TAR IKKE MEDISINER: Mer enn 900 000 russere lever med hiv, men under halvparten av dem tar antiretrovirale medisiner. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens aids-relaterte dødsfall og hiv-infeksjoner har blitt færre på verdensbasis, stiger problematikken årlig i østeuropeiske land. Offisielle tall viser at 80 menneskeliv daglig gikk tapt på grunn av aids-relaterte problemer i Russland de første seks månedene i 2017. Det er 30 flere enn i 2016, skriver AFP.

Mer enn 900 000 russere lever med hiv i dag, og hver time smittes ti av viruset.

Independent skriver at Russland er landet med den tredje høyest andelen hivsmittede i verden.

Likevel får færre medisinene de trenger for å leve et normalt liv og forhindre viruset i å spre seg videre til nye mennesker. Faktisk tar under halvparten av Russlands hivsmittede antiretrovirale medisiner. Grunnen er, skriver AFP, at de tror viruset som forsaker aids, er en myte oppfunnet av Vesten.

- På TV snakker de om hvordan Russland er omringet av fiender og at vi må kjempe mot alle, sier Yelena Dolzhenko, ansatt i aids-sentret SPRID. Tsentr foundation til AFP.

Hun tror at det kan skape et miljø som plante ideer rundt konspirasjoner fra Vesten, skriver byrået.

Barn får ikke behandling

Medisineringen av hiv er nødvendig fordi smittede mennesker uten behandling kan fortsette å spre viruset i mange år og til slutt dø av aids.

Myndighetene reagerer spesielt på at enkelte barn ikke får den behandlingen de har behov for.

- Det er uakseptabelt at barn dør av en virussykdom som det i vår tidsalder finnes behandling for, sa Aleksej Jakovlev, lege ved Botkin-sykehuset, i august etter at ei ti år gammel jente døde fordi foreldrene hennes nektet henne behandling, skriver nyhetsbyrået.

Tror medisiner er gift

Ifølge russiske myndigheter er det mange som avstår fra å medisinere seg frivillig etter å ha lest at hiv er en myte på internett. Det er «ulike grunner til at de ikke vil behandles», sier stortingsrepresentant Aleksandr Petrov, som oppfordrer Ikke-statlige organisasjoner til å «rekke ut ei hånd til dem som tror hiv ikke eksisterer».

Det finnes flere grupper med tusener av medlemmer på russiske sosiale medier som benekter sykdommen. I en av gruppene kalles hiv «den største myten i det 21. århundret». I gruppen deles det informasjon om hvordan man kan unngå behandling. Medlemmene refererer til antiretrovirale medisiner som gift, og leger som mordere som jobber for å berike farmasøytiske selskaper.

- En av aids-mytene er at myndighetene vil redusere befolkningen med 2 000 000 mennesker for å etablere total kontroll over verden, sa psykolog Olga Kovekh i november.

Underfinansierte hiv-sentre

Aids-benektelsen kommer også som et utfall av at hiv-sentrene i Russland er underfinansierte.

- Den største grunnen til at folk benekter aids-problematikken, er mangelen på konsultasjon. De får ikke nok informasjon og begynner å tro at noen gjemmer noe for dem. Spesielt heteroseksuelle par som ikke er i risikogruppen, sier Jekaterina Zinger, direktør i Svetsja-stiftelsen i St. Petersburg.

Det hjelper heller ikke at offentlige, russiske helsekampanjer informerer folket om at familieverdier er mer preventivt mot hiv enn kondomer.

- Ikke godt nok

Regjeringen i Russland erkjenner at de har gjort for lite for å bekjempe problemet.

- Det fortsetter å øke, og det betyr at forebyggingen av denne sykdommen ikke er god nok, sier Vadim Pokrovsky, lederen for det føderale aids-sentret i Russland, til Financial Times.

Pokrovsky sier til Reuters at rundt 240 000 personer har død av hiv i Russland siden det første tilfellet ble oppdaget i 1987.

- I enkelte regioner, kan vi si at det allerede er en generalisert hiv-epidemi, sier han, og sier at rundt 55-60 prosent av tilfellene er relatert til narkotikamisbruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!