Finske myndigheter:

Russere forfalsker pass

Russiske statsborgere på vei til Finland forfalsker opplysninger for å bli værende i landet, melder den finske grensevakten.

GRENSE: Finsk grensevakt ved Pelkola i Finland. Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP
GRENSE: Finsk grensevakt ved Pelkola i Finland. Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP Vis mer
Publisert

- Jeg tror vi snakker om tusenvis av russere som oppholder seg i regionen akkurat nå, sier Matti Pitkäniitty ved den finske grensevakten med referanse til Schengen-regionen i sin helhet til Yle.

Fra og med 29. september innførte finske myndigheter strenge visumrestriksjoner for russiske statsborgere.

«Målet med restriksjonen er å stanse turisme og gjennomreise fra Russland i sin helhet», skrev den finske regjeringa på sine nettsider.

Tidligere i november ble det også kjent at Finland planlegger å bygge et gjerde på mellom 130 til 260 kilometer mot sin gigantiske nabo i øst. Det meldte blant annet CNN.

- Dersom Russland trapper ned sin grensekontroll kan det skape ekstra press på den finske siden for å få kontroll på illegal innvandring. Finland kan ikke stole på den russiske grensevakten, skrev den finske grensevakten i en uttalelse.

Russiske statsborgere som bor i EU-land, Finland eller har arbeidsvisum til Schengen-land kan imidlertid krysse grensen fra øst, opplyser grensevakten i Finland på sine hjemmesider.

Personer som krysser grensene, men så blir værende utover lovlig opphold er imidlertid et stort problem, ifølge finske myndigheter

- Vi har bare en liten anelse om hvor mange som drar inn i Schengen-området lovlig, men som ikke reiser ut igjen, sier Pitkäniitty til Yle.

VIL BYGGE: Finske myndigheter vil bygge et stort grensegjerde mellom Russland og Finland. Reporter i Finland: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Ifølge Pitkäniitty har finske myndigheter registrert en stor økning i tilfeller hvor russiske borgere forfalsker godkjent opphold-stempler fra Schengen-land i passene sine - for så å forsøke å komme inn i Finland.

- En person som kommer via grensestasjonen Vaalimaa til Finland kan ha skaffet seg et stempel fra eksempelvis Madrid, sier Pitkäniitty.

Finske myndigheter har så langt registrert 350 tilfeller av forfalskede stempler. Ifølge Yle er det en mangedobling fra tidligere år.

- Det er mange forfalskningsforsøk for tida, rett og slett fordi det er tungt for mange å bli værende i Russland nå, sier Pitkäniitty.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer