Russere klare for D-dag

Nedtellingen har begynt for oppskytningen av Zvezda, modulen som skal huse romfarerne på den internasjonale romstasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag var det stille på mobiltelefonene i Baikonur-området i Kasakhstan. Russiske eksperter tester nå radiosystemene ombord på Zvezda-modulen, som skal skytes opp klokka 05.56.28 onsdag morgen, norsk tid.

Modulen skal sørge for at romstasjonen holder seg i riktig bane rundt jorda. Dessuten vil den fungere som kvarter for de første mannskapene på stasjonen, som etter planen skal ankomme i november.

Zvezda er knyttet til en 40 meter lang Proton-rakett, og blir nå klargjort til utskyting på rampe 23 i område 81 i Baikonur.

- Ekstremt glade

Oppskytingen har blitt utsatt flere ganger, og gleden er nå stor i romfartsmiljøer over at denne nøkkelenheten snart er på plass.

- Vi er ekstremt glade for at vi er så nærme denne utskytningen, sier Nasas utsending i Russland, austronauten Mike Baker, til CNN.

Dersom det ikke blir flere utsettelser skal Zvezda ankomme romstasjonen 26. juli.

Det neste året skal romstasjonen få besøk 15 ganger, åtte ganger av romferjer, to ganger av astronauter ombord på russiske Soyuz, og fem besøk av ubemannede fraktskip.

Den første Soyuz-flighten har avgang i november, med russerne Yuri Gidzenko og Sergei Krikalev ombord. Amerikaneren Bill Sheperd skal lede romferden. Desverre er det bare to små senger ombord på Zvezda, så romfarerne må krangle om hvem som får bruke køyene.

Mangler

Modulen har fortsatt en rekke mangler som må repareres i rommet. Blant annet må de første astronautene bruke hørselsvern, siden lyddemperne ikke fungerer som de skal.

Dessuten må astronauter innstallere skjold mot asteroider og rompartikler de neste åra.

Baikonur er verdens eldste utskytingsrampe. Den første offisielle utskytningen skjedde 15. mai 1957. Området ligger omtrent 40 mil sørvest for byen Baikonur i Kasakhstan. Sovjetrusserne bygde byen Leninsk rundt utskytingsområdet.

I dag eies utskytningsområdet av Kasakhstan, som leier ut fasilitietene til Russland.

Eksterne lenker:

Den internasjonale romstasjonen

Den internasjonale romstasjonen

Nasa