Russere ruser seg på aftershave

Livsfarlige alkoholvaner hos russiske menn, viser ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Russiske menn risikerer å bli drept når de velger å drikke aftershave, parfyme og alkoholholdige renseprodukter, viser ny britisk forskning, skriver BBC.

Halvparten av alle dødsfall blant arbeidsføre menn i Russland, skyldes risikofylt alkoholforbuk.

De billige alkoholholdige produktene er lett tilgjengelig og inneholder opptil 97 prosent alkohol, slår Lancet-studien fast. Produktene russiske menn velger å drikke seg fulle med, inneholder få giftstoffer, men er dødelige på grunn av det ekstremt høye alkolholinnholdet.

Russiske menn har en eksepsjonelt lav gjennomsnittelig levealder på 59 år, sammenliknet med kvinnenes levealder på 72 år.

Høy dødelighet

Tidligere studier har vist at alkoholforbruket er høyt i den russiske befolkningen, der vodka er populært. Men forskningsgruppen fra London School of Hygiene and Tropical Medicine har sett spesielt på alkoholprodukter som ikke er ment som drikkevarer.

Forskerne har sett på 1750 dødsfall blant menn i alderen 25 til 54 fra 2003 til 2005 i Izhevsk, en typisk russisk by i Ural-fjellene. Forskerne har intervjuet de avdødes familiemedlemmer om drikkevanene til de avdøde.

De fant at risikofylt alkoholbruk var årsaken til 43 prosent av dødsfallene. En av konlkusjonene fra studien er at menn som drikker alkoholsprodukter som ikke er ment som drikkevarer, har ni ganger så stor sannsynlighet for å dø enn andre uten disse alkoholproblemene.

Tilgjengelig

- Vi snakker om produkter som parfyme og aftershave som er lett tilgjengelig i kiosker, og som er billigere enn vanlig alkoholholdige drikker fordi de ikke er avgiftsbelagte, sier forskerleder David Leon.

Han forteller at i mange av produktene er innholdet bare vann, etanol og litt duftstoff.

- Folk dør på grunn av alkoholkonsentrasjonen i disse farlige drikkene, sier Leon.

Han mener at tilgjengeligheten av disse produktene bør være mer regulert i Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer