SKREMT: Sverker Göranson i det svenske Forsvaret fortalte under et seminar mandag at russiske fly har brukt narrebluss nær svenske fly over Østersjøen.
Foto: Anders Wiklund
SKREMT: Sverker Göranson i det svenske Forsvaret fortalte under et seminar mandag at russiske fly har brukt narrebluss nær svenske fly over Østersjøen. Foto: Anders WiklundVis mer

Russere skjøt narrebluss mot svensk fly

Svenskene fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et forsvarspolitisk seminar i Almedasuka i Visby forteller general Sverker Göranson at russiske fly har bruk såkalt narrebluss - eller flare - mot svenske fly over Østersjøen. Det melder Expressen.

Den russiske aktiviteten har økt over Østersjøen-området den siste tida og russiske fly har ved minst ett tilfelle krenket svensk luftrom.

Under et seminar mandag fortalte Sverker Göranson i det svenske Forsvaret om hittil ukjente situasjoner med russiske fly.

- De har brukt motmidler så det nesten spretter i metallet (på de svenske flyene), sier Göranson.

Narrebluss er en form for motmiddel og selvbeskyttelse på blant annet militære fly og helikoptre. Det er en varmekilde som skytes ut fra fly eller helikoptre for å narre varmesøkende missiler bort fra sitt opprinnelige mål.

- Flere eksempler Den svenske Försvarsmakten bekrefter overfor Expressen at motmiddel er blitt brukt og de «opplever at russiske fly har en aggressiv holdning».

Pressesektretær i Försvarsmakten, Jesper Tengroth, forteller:

- Det finnes flere eksempler på bruk av motmidler, men nøyaktig hvor mange vet jeg ikke, sier Tengroth.

Carl Bergqvist, forsvarspolitisk blogger og kommentator i Expressen forteller at såkalt narrebluss kan gjøre store skader på et fly dersom det for eksempel suges inn i en motor.

- Dette er sensasjonelt og helt hinsides all fornuft.  Hvis en svensk pilot gjorde noe sånn, ville han blitt tatt ut av tjenesten, sier Bergqvist.

BLUSS: Slik kan det se ut når et militært fly skyter ut såkalt narrebluss. Her er det et sveitsisk militærfly som demonstrerer. Foto:  REUTERS/Denis Balibouse
BLUSS: Slik kan det se ut når et militært fly skyter ut såkalt narrebluss. Her er det et sveitsisk militærfly som demonstrerer. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Det finnes flere typer narrebluss. Standard narrebluss, ofte kalt MTV-flares, består av en blanding av magnesium, Teflon og Viton. Dette materialet brenner med høy temperatur på over 2000 grader, ifølge Wikipedia.

Det svenske Forsvaret vil ikke si noe om når de ulike hendelsene inntraff. Ifølge svensk presse skal et tilfelle ha skjedd i fjor hl

Øvelse I slutten av mai hadde Russland en stor militærøvelse der de fikk vise fram noen av sine krefter i luftrommet.

Ifølge Russlands forsvarsdepartement pågikk øvelsen i fire dager og involvere til sammen 250 militære fly og helikoptre, samt 12 000 soldater. Den hadde som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, opplyste forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Også i fjor havnet russiske fly i vestlige medier.

I desember var et passasjerfly nær å kollidere med et russisk militærfly ved Malmø, ifølge svenske DN. Militærflyet hadde skrudd av sine transpondere og var dermed «usynlig» for passasjerflyet.

Russlands forsvarsdepartement fortalte derimot at unnamanøvreringen var unødvendig. De benekter ikke at flyet deres var i området hvor nestenulykken skal ha skjedd, men de mener distansen mellom flyene var over sikkerhetsdistansen på 70 kilometer.