Krigen i Ukraina

Russere: - Skyt atomvåpen mot USA

Demonstranter i Moskva oppfordret til å bruke russiske atomvåpen mot byer i USA.

ANGRIP: Høyreekstreme russere ber Vladimir Putin bruke sitt kraftigste våpen. Video: Telegram, AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

4. november demonstrerte den russiske høyreekstremistiske foreningen, Nasjonalfrigjøringsbevegelse (NOD) i Moskva sentrum, under parolen «Mot Washington».

Demonstrasjonen skapte store overskrifter og har i løpet av de to siste ukene blitt diskutert både i og utenfor Russland.

- Russland fører nå en propaganda blant sine borgere, der de blir bedt om å forberede seg på å dø i en atomkrig som Putin skal utløse, kommenterte Jurij Butusov på Telegram-kanalen sin.

Butusov er en kjent journalist og er sjefredaktør for den ukrainske internettportalen Censor. NET.

FARLIG: Jurij Butusov med et automatgevær (i midten) under en øvelse for Ukrainas territoriale frivillige forsvarsstyrker nær Kyiv 5. februar 2022. Foto: Efrem Lukatsky/NTB
FARLIG: Jurij Butusov med et automatgevær (i midten) under en øvelse for Ukrainas territoriale frivillige forsvarsstyrker nær Kyiv 5. februar 2022. Foto: Efrem Lukatsky/NTB Vis mer

- Russland ønsker å ødelegge hele menneskeheten. Russiske myndigheter tillater ikke antikrigsdemonstrasjoner, de risikerer å bli fengslet. Men russiske myndigheter tillater demonstrasjoner som denne, altså demonstrasjoner som er positive til bruk av kjernefysiske våpen, la Butusov til.

Han påpeker at myndighetene var forberedt og visste om den omtalte demonstrasjonen på forhånd.

Truende slagord

Demonstrantene var kledd i gamle historiske militæruniformer, som ble brukt av sovjetiske soldater under andre verdenskrig. De demonstrerte for bruk av kjernefysiske våpen, nærmere bestemt missilet «Sarmat», kjent som «Satan-2».

De var ikledd St. Georges bånd som russere bruker ofte i krigen i Ukraina, bar sovjetiske flagg og plakater med og ropte slagord i hektiske rytmer til «We Will Rock You» laget av Queen:

«På beslutningssenteret! Mot Washington! «; «Flyoppdrag for «Sarmat-missil! «; «Mot Washington! «; «Skyt «Sarmat» mot fiendens byer! «; «Vi, som martyrene kommer til paradis! Men de vil rett slett bare dø!»

I tillegg til alle slagordene skrevet på store plakater, holdt demonstrantene en utstillingsgjenstand av «Sarmat»-missilet som Russland truer fiendene sine med.

Siden 7. mars 2022 har Norge i tillegg til en rekke andre land, vært på Russlands «uvenn-liste».

KATASTROFALT: 20. april 2022 viste Russland testutskytingen av den interkontinentale missilen «Sarmat». Foto: NTB
KATASTROFALT: 20. april 2022 viste Russland testutskytingen av den interkontinentale missilen «Sarmat». Foto: NTB Vis mer

Jevgenij Fedorov, stifter av den russiske høyreekstremistiske foreningen, Nasjonal frigjøringsbevegelse (NOD), har vært medlem av Russlands statsduma siden 1993 og er medlem av det styrende partiet «Forent Russland».

Han uttalte 18. november på Telegram-kanalen Belrusinfo at, han ikke forstår hvorfor Russland ikke har brukt atomvåpen ennå.

- Hvorfor har vi atomvåpen? For å bruke det mot USA. Vi har våpnene, ikke minst for å kunne bruke det som en preventiv faktor. Vi har investert billioner av rubler i kjernefysiske våpen, sa Fedorov i videoen.

FULL AV MISFORSTÅELSER: Jegvenij Fedorov, NOD-stifter, og medlem av Russlands statsduma. Foto: Instagram (duma.fedorov)
FULL AV MISFORSTÅELSER: Jegvenij Fedorov, NOD-stifter, og medlem av Russlands statsduma. Foto: Instagram (duma.fedorov) Vis mer

Han spør videre i videoen om hvorfor ikke atomvåpen brukes, når de er laget for å brukes. Han henvendte seg til motstandere som ikke deler hans syn på bruken av kjernefysiske våpen.

Vei til et galehus

Alexander Nevzorov er en kjent journalist og tidligere medlem av Russlands statsduma. Han sammenlikner demonstrasjonen med et galehus:

- Det er ikke for seint for innbyggerne i Russland å ta sitt valg. Enten er du i denne sekten av de gale, eller så gjør du alt for å framskynde slutten på Putins schizofrene regime, og Putin selv. Det fins ingen tredje alternativer, skrev Nevzorov på Telegram-kanalen sin.

- GALSKAP: Alexander Nevzorov, er en kjent Putin-motstander i Russland. Foto: Alexander Nevzorov/VK
- GALSKAP: Alexander Nevzorov, er en kjent Putin-motstander i Russland. Foto: Alexander Nevzorov/VK Vis mer

- Hvis du møter denne prosesjonen, gi dem et kart eller forklar dem hvordan man kommer seg til det beryktede galehuset, Kasjtsjenko-klinikken. Alle disse menneskene har lett etter en vei dit i lang tid, skrev Nevzorov til i innlegget sitt.

Håper at det ikke er i Russland

Talsperson for parlamentet i Novorossiya, Oleg Tsarev som støttes av Russland, sier med en ironisk undertone at han har et håp om at demonstrasjonene ikke fant sted i den russiske hovedstaden:

IRONI: Den pro-russiske politikeren Oleg Tsarev, topp, henvender seg til sine støttespillere under et møte i Donetsk sentrum, Ukraina, lørdag 24. mai 2014. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB
IRONI: Den pro-russiske politikeren Oleg Tsarev, topp, henvender seg til sine støttespillere under et møte i Donetsk sentrum, Ukraina, lørdag 24. mai 2014. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Vis mer

- Vi håper at dette er en slags iscenesettelse av IPSO (informasjonspsykologisk spesialoperasjon), og at dette fant sted på gatene i Kyiv for å diskreditere samfunnsaktiviteten i Russland, skrev Tsarev på sin Telegram-kanal.

- Nå var jeg ironisk, dette skjedde et eller annet sted i nærheten av gata Marosejka i Moskva, konkluderte Tsarev i innlegget sitt.

Skal demonstrere over hele Russland

Pavel Grigoriev (50) som ledet demonstrasjonen «Mot Washington», sa i et intervju 14. november til YouTube-kanalen BELRUSINFO at den nasjonale frigjøringsbevegelsen har store planer i Russland:

LEDER: Pavel Grigoriev leder demostrasjonen «Mot Washington» foran USAs ambassaden i Moskva 8. oktober 2022. Foto: NOD/VK
LEDER: Pavel Grigoriev leder demostrasjonen «Mot Washington» foran USAs ambassaden i Moskva 8. oktober 2022. Foto: NOD/VK Vis mer

- Nå kommer det veldig mange interessante forslag. Vi skal forene byene i landet vårt, og seerne av videoene våre vil bli med i kommende demonstrasjoner og synge med på hovedbegivenheten, i rytmer til «We Will Rock You» av Queen. Vi skal kjempe for at russiske myndigheter omgjør sin avgjørelse fra 1991 - om at Washington ikke skal angripes, presiserte Grigoriev.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer