Dattera til «Putins hjerne» drept:

- Russere står bak angrepet

Lørdag kveld ble dattera til Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne», drept i en bilbombe utenfor Moskva. Et tidligere medlem av det russiske parlamentet hevder nå at det er russere som står bak angrepet.

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina (29) ble lørdag kveld drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Dugina er dattera til den framtredende russiske TV-profilen og ideologen Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne».

Drapet ryster Russland, som anklager «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet. Ukraina benekter ukrainsk involvering.

I en TV-tale søndag kveld hevder imidlertid tidligere medlem i det russiske parlamentet, Ilya Ponomarev (47), at det er russere som står bak det dødelige angrepet. Det skriver flere medier, deriblant The Guardian og Financial Times.

PROFIL: Darja Dugina var også ofte å se på TV og var en profilert journalist. Foto: Tsargrad.tv/NTB
PROFIL: Darja Dugina var også ofte å se på TV og var en profilert journalist. Foto: Tsargrad.tv/NTB Vis mer

- Har kontaktet meg

I talen, som er spilt inn i den ukrainske hovedstaden Kyiv, der Ponomarev nå bor, hevder eksilpolitikeren at han har blitt kontaktet av russiske partisanere som påtar seg ansvaret for drapet.

Motstandergruppa, hvis mål er å styrte Vladimir Putins regime, skal angivelig også ha begått «mange andre partisaniske handlinger» i Russland, ifølge Ponomarev.

- Denne aksjonen, som mange andre partisanaksjoner utført på Russlands territorium de siste månedene, ble utført av Den nasjonale republikanske hæren (NRA), sier han ifølge The Guardian.

Eksilpolitikeren beskriver videre angrepet som «betydningsfullt».

- Dette angrepet markerer et nytt kapittel for russisk motstand mot «Putinisme».

Ponomarev hevder videre at partisaner i Russland er klare til å utføre flere liknende angrep mot høyprofilerte mennesker med tilknytning til Kreml, inkludert tjenestemenn, oligarker og medlemmer av Russlands sikkerhetsråd.

47-åringen, som i en årrekke hadde nære bånd til Kreml før han snudde ryggen til president Vladimir Putin og ble utvist fra parlamentet i 2016, har ikke framlagt noe belegg for sine påstander. Kreml har heller ikke kommentert uttalelsen.

- RUSSERE STÅR BAK: Ilya Ponomarev hevder det er en gruppe russere som står bak bilbomba som drepte Darja Dugina utenfor Moskva lørdag kveld. Foto: Andrey Smirnov / AFP / NTB
- RUSSERE STÅR BAK: Ilya Ponomarev hevder det er en gruppe russere som står bak bilbomba som drepte Darja Dugina utenfor Moskva lørdag kveld. Foto: Andrey Smirnov / AFP / NTB Vis mer

- Faren var målet

Det var like etter at Dugina forlot festivalen Tradisjon utenfor Moskva seint lørdag kveld at bilen til 29-åringen eksploderte.

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver søndag kveld at eksplosjonen skal ha vært forårsaket av sprengstoff som var plassert under bilen på førersiden. Det skal ifølge russiske myndigheter dreie seg om 400 gram TNT - et mye brukt militært sprengstoff.

Dugina besøkte festivalen, som er en hyllest til kunstnere og diktere, med sin far Aleksandr Dugin. En god venn av familien hevder at det skal ha vært nære på at også faren ble drept.

BBC skriver at faren og dattera opprinnelig skulle forlate festivalen i sammen bil, før faren i siste liten bestemte seg for å reise i en annen bil. Bilder fra åstedet like etter eksplosjonen skal vise Dugin i en svært opprørt tilstand mens bilen står i brann bak ham.

OPPRØRT: Dette bildet, fra en video spredd på Telegram, skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen.
OPPRØRT: Dette bildet, fra en video spredd på Telegram, skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer

Andrej Krasnov, som skal ha vært en god venn av Darja Dugina og som leder organisasjonen Russian Horizon, sier til Tass at bomba kan ha vært beregnet på faren.

Den militære lederen i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk i Ukraina, Denis Pusjilin, hevdet også i en melding på Telegram natt til søndag at det egentlige målet var Duginas far.

Gitt at angrepet egentlig var rettet mot Dugin, kan vi trolig se flere attentater i tida framover, mener den svenske analytikeren Hugo von Essen fra Utrikespolitiska Institutets østeuropeiske senter.

- Det viser at det finnes mennesker i Russland som er kapable og villige til å utføre attentater mot kjente mennesker. Dersom Dugin kan utsettes for et attentat kan også andre høytstående, mektige og kjente russere utsettes for det. Det kan være skremmende for Putin og hans nærmeste, sier han i et intervju med Expressen.

Dugin omtales som en ultranasjonalistisk filosof, og blir sett på som en av hovedaktørene bak Putins forestilling om å gjenreise Russland som et imperium.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer