Iskant-olje kan havne hos russerne, frykter Frp

«Russerfelle» for norsk olje i nord

Olje og gass som Norge lar ligge for å verne iskanten, kan bli hentet opp av russerne i stedet, advarer Frp-profil Jon Georg Dale.

NORD: Iskanten setter grensa for hvor langt nord norsk oljevirksomhet kan gå. Her er Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
NORD: Iskanten setter grensa for hvor langt nord norsk oljevirksomhet kan gå. Her er Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forhandlingene om iskanten mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet er i full sving på Stortinget. Et av spørsmålene som reises, er om regjeringens forslag vil sende Norge rett i ei «russerfelle».

- Det er all grunn til å tro at det finnes grenseoverskridende olje- og gassforekomster nord for 15-prosentgrensa, som er gjort tilgjengelige for russerne gjennom tildelte lisenser. Det innebærer i så fall at russerne kan pumpe opp oljeressurser som er tilgjengelig både fra norsk og russisk side, mens Norge velger å la dem ligge, sier Frp's olje- og energipolitiske talsperson Jon Georg Dale til Dagbladet.

Stiller spørsmål

Han ber nå regjeringen avklare saken. I et brev som sendes fra energi- og miljøkomiteen spør Dale om det finnes områder som i dag er gjort tilgjengelige på russisk side av delelinja, som ikke blir åpnet på norsk side dersom regjeringens forslag til grense for iskanten blir vedtatt.

- Spørsmålet er i liten grad gjort rede for i forvaltningsplanen som nå er til behandling på Stortinget. Det er svakt. Og det vil være en grov forsømmelse å treffe vedtak i Stortinget uten å ha full klarhet i dette. Norske interesser står potensielt på spill, sier den tidligere landbruksministeren og samferdselsministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer