«Russerkulde» på vei fra Sibir, men neppe hvit vinter i lavlandet

Vakthavende meterolog: - Det blir for dryss å regne.

VINTER I EUROPA: slik så det ut i  gatene i Schwerin i Tyskland onsdag ettermiddag: mer vinterlig enn i de aller fleste norske byer. Foto: Jens Büttner, DPA/Zentralbild/NTB Scanpix.
VINTER I EUROPA: slik så det ut i  gatene i Schwerin i Tyskland onsdag ettermiddag: mer vinterlig enn i de aller fleste norske byer. Foto: Jens Büttner, DPA/Zentralbild/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulda over Sibir kryper ned i 30 - 40 minusgrader neste uke og skaper høytrykk som sender isende kald luft over Sør-Norge.

Det BLIR et markant temperaturskifte over store deler av landet sør for Trondheim, og pressevakt ved Meteorologisk institutt går god for at det er «russerkulda» som kommer.

- Det blir ikke Sibir-temperaturer, men fra mandag/tirsdag tyder prognosene på det blir temperaturer rundt minus 5 til minus 12 i det sørlige Norge fram til neste helg, sier statsmeteorlog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge til Dagbladet.

Her kan du sjekke varslene fram til neste fredag der du skal oppholde deg.

Men selv om det er varslet «litt» nedbør over sørlige Norge til over helgen, tror ikke vakthavende meteorolog at det plutselig blir hvit vinter og skiføre i lavlandet.

Månedsstatistikken viser at årets første måned ble den mest snøfattige januar i lavlandet i øst og sør siden 1950-årene.

Tørt langs kysten - endel sol

Siden målingene startet på Bjørnholt i Nordmarka ved Oslo for 141 år siden, er dette femte gang uten registert snø i januar.

- Det som kommer i lavlandet, blir nok mest for dryss å regne, sier statsmeteorolog Gunnar Noer.

Derimot blir det tørt vær langt ut i neste uke langs hele kysten fra Møre og nordover, selv om det blir vind opp mot kuling.

Meteorologene varsler mange glimt av sol over store deler av landet fram til neste fredag - og ikke nedbør fra Trondheim.

- Situasjonen kan endre seg. Foreløpig har vi ikke nøyaktige nok data til å si noe mer nøyaktig enn ti og med denne helgen, sier statsmeteorolog Gunnar Noer.