«Russerlaksen» invaderer Norge: - Avliv dem

«Russerlaksen» har kommet og gått siden 1950-tallet, men nå kan en rekord-offensiv være på gang. Grenser kan som kjent ikke ses under vann.

«RUSSERLAKS»: Nå er pukkellaksen tilbake, og det i så store antall at lokalbefolkningen kaller det en invasjon. Foto: Naturtjenester i Nord
«RUSSERLAKS»: Nå er pukkellaksen tilbake, og det i så store antall at lokalbefolkningen kaller det en invasjon. Foto: Naturtjenester i Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Sovjetunionen for første gang på 1950-tallet introduserte pukkellaksen i vassdrag på Kolahalvøya, var tanken at fisken skulle bli en ressurs.

I stedet er laksetypen som stammer fra Stillehavet, blitt en pest og en plage - ikke bare i Russland, men i store deler av Nord-Europa.

I Finnmark beskriver innbyggere spredningen av pukkellaksen - gorbusja på russisk - som en «invasjon».

Forventer hundrevis

- De invaderer elvene her oppe. I morges var jeg ute og tok rundt 20 «russerlaks», sier Øystein Hansen fra Kirkenes til Dagbladet.

Han er en del av Sør-Varanger jeger- og fiskerforbund, som har satt ut en laksefelle i Karpelva, et par mil øst for Kirkenes, ikke langt fra den norsk-russiske grensa. Her er den norske frontlinja i kampen mot den russiske «invasjonen».

Det lokale jeger- og fiskerlaget forvalter fire elver i Øst-Finnmark, etter avtale med Fylkesmannen. Karpelva er én av dem.

Foreninga frykter at det kommer langt flere til elva i år, og at den svartelistede laksetypen gjentar det historiske inntoget den gjorde i 2017.

- Vi har en stor jobb foran oss, for det er en sterkt uønsket art, sier Hansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer