- Russerne avslørte Lamark i 1996

Nordmannen Svein Lamark ble avslørt som dobbeltagent av russerne så tidlig som i 1996, hevder en sentralt plassert kilde i den russiske føderale sikkerhetstjenesten FSB til avisen Kommersant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kilden gikk Svein Lamark med på å arbeide for den russiske etterretningstjenesten i utlandet SVR i 1993. Da skulle han ifølge kilden allerede ha påtatt seg oppdrag for politiets overvåkingstjeneste (POT) i Norge.

  Men mot slutten av 1996 innså russerne at Lamark egentlig drev et dobbeltspill, hevder kilden overfor den russiske avisen onsdag. Det var på dette tidspunktet Lamark begynte å levere hemmeligstemplet informasjon til russerne.

Lite verdt

- Det viste seg at nordmannen bare forsøkte å prakke på oss analytisk informasjon som man kunne hente fra aviser og andre kilder, samt ren feilinformasjon, sier den anonyme kilden.

  Han sier til Kommersant at Lamark under et av sine møter med sin kontakt ved den russiske ambassaden i Oslo krevde 100 000 dollar som takk for opplysningene.

  - Han fikk bare et lite forskudd. Han ble lovet resten av beløpet etter at spesialister hadde bekreftet at vi hadde bruk for informasjonen, sier kilden.

  Etter denne episoden forsøkte russerne i Oslo å unngå videre kontakt med Lamark, og ønsket å stanse hele saken.

Norsk valg

I denne situasjonen hadde norsk etterretning ifølge kilden bare to valgmuligheter. Enten å finne seg i det mislykkede dobbeltspillet, eller å offentliggjøre de russiske kontaktene og skape en skandale.

  - De valgte det siste, sier kilden.

  I den samme artikkelen i Kommersant onsdag tilbakeviser imidlertid en angivelig høyt plassert russisk etterretningsmann at beslutningen om å offentliggjøre spion-anklagene mot de fem russerne i Norge ble fattet på POTs eget initiativ.

  Ifølge en slik teori ønsket POT å hevne seg på sine russiske kolleger etter det mislykkede forsøket på å verve russiske diplomater og den smugler-mistenkte russiske ubåtkapteinen Valerij Petrenko.

  - Beslutningen om å utvise diplomater er så viktig at den må fattes av den øverste regjeringsledelsen. En slik avgjørelse har dessuten konkrete utenrikspolitiske mål, hevdet den anonyme etterretningsmannen.

Amerikansk press

Moskva har ikke benektet at de russiske diplomatene virkelig pleiet etterretningskontakter. Men det som har provosert russerne mest er måten den norske regjeringen har håndtert saken på, og særlig at nyheten ble sluppet like før statsminister Kjell Magne Bondeviks planlagte reise til Moskva.

  Russiske myndigheter mener nordmennene kunne opptrådt langt mer varsomt for ikke å skade det ellers så gode forholdet mellom Norge og Russland.

  Kommersants kilde i FSB tror imidlertid at hele spionskandalen i bunn og grunn er noe som den norske regjeringen har satt i scene på oppdrag fra USA.

  - For amerikanerne er Norden fremdeles et område for et militært og geopolitisk spill. I sentrum står den russiske nordflåtens baser og kjernefysiske våpen i regionen. Så lenge vi har en slik slagkraft vil Washington opprettholde et høyt konfrontasjonsnivå i denne delen av Europa, mener avisens kilde.

AVSLØRT: Svein lamark ble avslørt allerede for to år siden, påstår en rusisk avis.