Russerne bytter sine unge døde

Russiske styrker rykket i går helt fram til sentrum av den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj. Flyktninger melder om harde trefninger. De russiske soldatene tar vare på drepte tsjetsjenere. De skal byttes med kroppene til døde russiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske soldatene gikk til fots, og trakk seg tilbake der de møtte motstand. Generalenes strategi er åpenbart å kartlegge stedene der tsjetsjenske soldater har satt seg fast, for å pepre dem med enda flere granater.

Brutal strategi

Situasjonen er svært kritisk for rundt 40000 sivile som lever i mørke kjellere på ørsmå matrasjoner. De vil bli pepret av de samme granatene som er ment for de tsjetsjenske frihetskjemperne.

Hele Groznyj er under konstant artilleribombardement.

Det er mellom 2000 og 5000 tsjetsjenske soldater igjen inne i Groznyj. Strategien er å holde ut så lenge de har ammunisjon, drepe så mange russiske soldater de kan, og så stikke av, slik de med hell gjorde under krigen fra 1994 til 1996.

- Russerne trekker seg tilbake hver gang de kommer i kamp. Det er ikke noe massivt stormangrep slik som under forrige krig, sa nyhetsbyrået AFPs korrespondent som rapporterte fra fronten.

Han anslo at rundt 2000 av de rundt 100000 russiske soldatene som omringer Groznyj, har våget seg inn i byen.

Soldatene går til fots fordi de pansrede kjøretøyene blir forvandlet til rullende likkister hvis de blir truffet av tsjetsjenernes anti-panservåpen.

Den russiske TV-kanalen ORT meldte at soldatene hadde tatt seg fram til den strategisk viktige Minutka-plassen i sentrum av byen, selv om de foreløpig ikke har full kontroll.

Ifølge ORT byr de tsjetsjenske opprørerne på kraftig motstand, men bare på strategisk viktige steder.

Tilbaketrekking

Den tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov hevder at russerne led store tap under angrepet på Groznyj. Ifølge en tsjetsjensk kommandant ble 300 russere drept lørdag, da operasjonen for å innta Groznyj ble innledet. Myndighetene i Moskva benekter meldingene om russiske tap, slik de har gjort helt siden angrepet på Tsjetsjenia startet 1. oktober.

Flyktninger som nådde naborepublikken Ingusjetia i helga, fortalte om en marerittaktig flukt, der flere ble drept.

De fortalte om kontinuerlig artilleribeskytning av byen, og harde kamper mellom russiske styrker og tsjetsjensk gerilja. Flere sa det var kamper i sentrum av byen.

- Det skjer ikke grusomme ting i Groznyj. Det som skjer er en fortsettelse av operasjonen for å befri byen for banditter, sa sjefen for de russiske styrkene i Tsjetsjenia, general Viktor Kazantsev, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

På spørsmål om når det russiske flagget vil bli heist over Groznyj, svarte Kazantsev: - La oss ikke forhaste oss, men dere vil snart få se.

BYTTEOBJEKT: En tsjetsjensk soldat er død, og skal byttes mot drepte russere. Russerne står nå i Groznyj sentrum.