- Russerne er dypt bekymret

Ukrainsk framgang rundt Bakhmut og Zaporizjzja tvinger Russland til å flytte på elitestyrkene sine. Det skaper nye muligheter for ukrainerne, ifølge anerkjent tankesmie.

RYKKER FRAM: De ukrainske styrkene rykker framover i Zaporizjzja-regionen, ifølge ISW. Bildet er fra frontlinjen i Zaporizjzja, 23 juni, 2023. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / NTB
RYKKER FRAM: De ukrainske styrkene rykker framover i Zaporizjzja-regionen, ifølge ISW. Bildet er fra frontlinjen i Zaporizjzja, 23 juni, 2023. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Ukrainas motoffensiv har gått treigere enn mange hadde håpet på, men rykker sakte, men sikkert, stadig lenger inn i russisk-okkuperte områder.

I mer enn et og et halvt år har russiske styrker jobbet på spreng for å befeste sine forsvarslinjer. Milevis med skyttergraver, artilleristillinger og minefelt ble konstruert for å bremse den ukrainske framrykningen.

For ukrainerne er skjebnens time kommet.

Hvis styrkene deres ikke bryter gjennom de russiske forsvarslinjene før høsten virkelig melder sin ankomst, risikerer de å bli stående fast i gjørma, noe som vil gjøre videre framrykning nærmest umulig.

Flere mindre ukrainske framstøt har blitt rapportert over flere deler av fronten de siste ukene, men det store gjennombruddet virker enda ikke til å ha kommet.

Men i det siste har de ukrainske styrkene gjort betydelig framgang i Bakhmut- og Zaporizjzja-regionene, noe som tvinger russerne til å gjøre endringer i sin forsvarsstrategi.

Det kan skape store muligheter for ukrainerne, ifølge den anerkjente tankesmia Institute of the Study of War (ISW).

GJENEROBRET BY: Bildet, gitt ut av ukrainske myndigheter, skal vise en ukrainsk soldat under gjenerobringen av landsbyen Andriivka, eller ruinene som er igjen av den. Foto: 3rd assault brigade / Ukrainian Armed Forces Press service / Handout via REUTERS / NTB
GJENEROBRET BY: Bildet, gitt ut av ukrainske myndigheter, skal vise en ukrainsk soldat under gjenerobringen av landsbyen Andriivka, eller ruinene som er igjen av den. Foto: 3rd assault brigade / Ukrainian Armed Forces Press service / Handout via REUTERS / NTB Vis mer

- Gjort betydelige framskritt

Ukrainske styrker skal ha gjort betydelige taktiske framskritt på flere fronter, ifølge tenketanken.

Blant annet skal de ha gjennomført flere angrep langs russiske forsvarslinjer rundt landsbyen Robotyne og Verbove.

Besittelsen av landsbyene er fremdeles bestridt, men den ukrainske aktiviteten i området tyder på at russerne ikke lenger har full kontroll over dem, skriver tankesmia.

15. september meldte Ukraina at styrkene deres skal ha gjenerobret ruinene av landsbyen Andriivka, som ligger 10 kilometer sørvest for Bakhmut. Russiske myndigheter motsetter seg påstandene om at byen har falt i ukrainske hender.

RYKKER FREM: Ukrainske styrker rykker sakte, men sikkert, fremover. Bildet er tatt 6. september, 2023, nær frontlinja i Zaporizjzja. Foto: REUTERS / Stringer TPX IMAGES OF THE DAY / NTB
RYKKER FREM: Ukrainske styrker rykker sakte, men sikkert, fremover. Bildet er tatt 6. september, 2023, nær frontlinja i Zaporizjzja. Foto: REUTERS / Stringer TPX IMAGES OF THE DAY / NTB Vis mer

- Tvinges til å gjøre endringer

I løpet av den siste uka har ukrainske styrker rykket fram i den vestlige Zaporizjzja-regionen.

Tidligere har den russiske kommandoen vært uvillige til å sette inn avdelinger av elitesoldater for å bistå i den avgjørende forsvarsinnsatsen i vestlige Zaporizjzja, men de ukrainske angrepene tvinger nå Russland til å prioritere forsvaret av regionene, og dermed gjøre betydelige endringer i sin forsvarsstrategi.

- Ukrainske framstøt i vestre del av Zaporizjzja Oblast har sannsynligvis tvunget den russiske kommandoen til å prioritere det russiske forsvaret der, og omfordele elementer av en eliteavdeling vekk fra den russiske forsvaret sør for Bakhmut, melder ISW i sin daglige rapport.

SKYTTERGRAV-LIV: Begge sidene har gravd omfattende skyttergraver rundt fronten. Her vises to soldater i en ukrainsk skyttergrav nær frontlinja i Zaporizjzja, 4. september, 2023. Foto: REUTERS / Oleksandr Ratushniak / NTB
SKYTTERGRAV-LIV: Begge sidene har gravd omfattende skyttergraver rundt fronten. Her vises to soldater i en ukrainsk skyttergrav nær frontlinja i Zaporizjzja, 4. september, 2023. Foto: REUTERS / Oleksandr Ratushniak / NTB Vis mer

- Dypt bekymret

Blant annet skal flere avdelinger med fallskjermsoldater fra den russiske 83. luftbårne brigaden være blant eliteavdelingene som nå blir flyttet for å bidra i forsvaret av Zaporizjzja.

Brigaden har tidligere blitt brukt til å forsvare landsbyen Klishchiivka, som blir beskrevet som kritisk for forsvaret av Bakhmut, som ligger rundt 8 kilometer lenger nord.

Forflytningen av den 83. brigaden tyder på at russerne er «dypt bekymret» for ukrainsk framrykning i området, og nå prioriterer forsvaret av Zaporizjzja, framfor Bakhmut, skriver ISW.

Slike troppeforflytninger skaper muligheter for Ukraina å kunne utnytte nyskapte svakheter i de russiske forsvarslinjene, og øker sjansen for et avgjørende gjennombrudd, skriver tankesmia.

Krigen i Ukraina
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer