LEGGER ANSVARET PÅ RUSSLAND: Halvparten av alle russere mener landet står overfor en millitær trussel fra vesten. - Russiske ledere bør bidra til at fiendebildet endrer seg, sier utenriksminister Gahr Støre. Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIX
LEGGER ANSVARET PÅ RUSSLAND: Halvparten av alle russere mener landet står overfor en millitær trussel fra vesten. - Russiske ledere bør bidra til at fiendebildet endrer seg, sier utenriksminister Gahr Støre. Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIXVis mer

Russerne er redde for vestlig millitærangrep

Gahr Støre legger ansvaret på russiske statsledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av russerne tror landet står overfor en militær trussel fra Vesten, ifølge en ny meningsmåling.

Målingen som er utført av Levada-senteret, viser at den samme andelen også frykter krig på grunn av trusler utenfra. Til sammenligning trodde 37 prosent av russerne at det var fare for krig i 2004.

- Russiske medier skaper et fiendebilde av USA og NATO, og dette forplanter seg i befolkningen, sier Nikolaj Petrov ved Carnegie-senteret i Moskva til Aftenposten.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som denne uken besøkte Moskva, mener undersøkelsen tyder på at de gamle fiendebildene fra Sovjet-tiden lever i beste velgående.

- Russiske ledere bør bidra til at fiendebildene endrer seg, særlig i nordområdene der vi har et nært samarbeid, sier Støre til Aftenposten.

Utenriksministeren fikk onsdag spørsmål fra russiske journalister om hvorfor Norge og NATO bidrar til å øke konfliktnivået i nordområdene.

- Da må dere nok heller se til russisk side. Vi har registrert en kraftig økning i militært nærvær på russisk side, svarte Støre.


(NTB)