Krigen i Ukraina

- Russerne er slitne

Sjef for den britiske utenriksetterretningen mener russiske styrker begynner å bli ordentlig slitne.

PROBLEMER: Ifølge britisk etterretningen begynner Putins menn i Ukraina å bli slitne. Foto: Alexander Nemenov / REUTERS / NTB
PROBLEMER: Ifølge britisk etterretningen begynner Putins menn i Ukraina å bli slitne. Foto: Alexander Nemenov / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Sjef for Storbritannias MI6, Richard Moore, sier at russerne i Ukraina begynner å bli ordentlig slitne.

Det skriver han på Twitter.

MI6 er Storbritannias sivile etat for utenriksetterretning, og har som oppgave å innhente etterretning i utlandet.

Moore postet innlegget sammen med en Twitter-post av den britiske etterretningen, som skriver at Kreml er desperate.

- Russland har mistet titusenvis av soldater og bruker våpen fra Sovjet-tida. Deres utdaterte missiler dreper og skader uskyldige ukrainere. Russland vil ikke vinne denne urettferdige krigen, skriver de.

MINEFELT: Den finske militæreksperten Emil Kastehelmi sier at denne manøveren viser at russiske styrker er dårlig trent og har lite kamperfaring. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Våpenproblemer

En rekke rapporter fra britisk etterretning den siste tida har vært inne på det samme. Fredag for ei uke siden mente etterretningen å vite at Russland har økt bruken av luftvernraketter mot bakkemål i Ukraina. Mangel på bedre egnede våpen er årsaken, ifølge det britiske forsvaret.

Den britiske militære etterretningstjenesten skriver i en Twitter-melding fredag morgen om bruken av langtrekkende S-300 og S-400-raketter mot mål de ikke er spesielt godt egnet til.

- Disse våpnene har relativt små stridshoder og er laget for å ødelegge fly og helikoptre. De kan utgjøre en alvorlig trussel mot soldater i åpent lende og spinkle bygninger, men kan neppe trenge gjennom mer solide strukturer, het det i meldingen.

Bruk av rakettene til dette formålet medfører økt risiko for at våpnene bommer på sine tiltenkte mål og kan ramme sivile. Dessuten skal mannskapene ha liten trening i denne typen oppdrag, påpeker etterretningen.

- Det er stor fare for at disse våpnene bommer på sine tiltenkte mål og rammer sivile siden rakettene ikke er egnet til denne rollen, og mannskapene som bruker dem har lite trening i denne typen oppdrag, står det videre.

Motoffensiv

Torsdag denne uka meldte britisk etterretning at de russiske styrkene har store problemer i Kherson-området, hvor ukrainerne har satt inn en omfattende motoffensiv og ødelagt ei sentral bru over elva Dnipro.

- Kherson by, det mest politisk betydningsfulle befolkningssenteret som er okkupert av Russland, er nå så godt som avskåret fra de andre okkuperte territoriene. Et tap av byen vil drastisk underminere Russlands forsøk på å framstille okkupasjonen som en suksess, skrev etterretningen.

Lørdag melder britisk etterretning også at Ukraina har lykkes med å stanse russiske angrep ved frontlinjen nær Donbas.

Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant og tidligere forsvarstopp, tegnet tidligere i uka overfor Dagbladet et bilde av at russerne kan ha begått en stor taktisk feil ved å satse tungt på både Kherson og Donbas.

- Spørsmålet er om det var riktig prioritert å sende så store styrker til Donbas, sa han - og pekte på at russerne må trekke styrker ut av Donbas for å styrke innsatsen i Kherson, som han anser som langt viktigere strategisk enn førstnevnte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer