Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russerne er tilbake i Kabul

Russiske militære kjøretøy feide inn i Kabul i går. Trass i bitre krigserfaringer fra sovjettiden vil Russland gjerne spille en viktig rolle i utformingen av Afghanistans framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jages av amerikanske bakkestyrker

Om bord i de militære kjøretøyene satt menn med blå russiske militæruniformer. Hvis det bekreftes at det var militært personell i mandagens konvoi, er russiske soldater tilbake i Kabul for første gang siden de sovjetiske soldatene trakk seg ut av landet for 12 år siden.

I Moskva oppfattes dette som Kremls svar på utplasseringen av amerikanske marineinfanterister utenfor Kandahar.

Tilbake igjen

- Vi er russere, sa en av sjåførene i den russiske konvoien av lastebiler og militære kjøretøy som kjørte inn i Kabul mandag ettermiddag.

Et medlem av gruppen, som hadde vært i samtaler med soldater fra Nordalliansen, sa kortfattet: -Vi arbeider. Men han ville ikke si noe om arbeidets natur.

- Vi har allerede hatt nok trøbbel. Kom tilbake i morgen, sa en annen.

President Vladimir Putin kunngjorde mandag at 12 russiske militærfly fraktet nødhjelp og teknisk utstyr til Bagram-flyplassen nord for Kabul.

Det offisielle oppdraget til konvoien er å legge til rette for etableringen av en russisk ambassade i den afghanske hovedstaden. Russerne skal også bidra med nødhjelp og etablere et sykehus i byen.

Krigstraumer

Det er stor motstand i militære sirkler mot å sende russiske soldater til Afghanistan igjen. Putin har derfor måttet forsøke å sikre russiske interesser i området uten å sette russiske soldaters liv i fare.

Forsvarsdepartementet har flere ganger måttet avvise spekulasjoner om at russiske spesialtropper er aktive inne i Afghanistan. Spekulasjonene ble delvis utløst av et utspill fra Putin i september. Da sa han at Russland ville ta del i lete- og redningsoperasjoner i Afghanistan. Hvordan dette skulle finne sted uten å involvere bakkestyrker er fremdeles et åpent spørsmål.

Verken forsvarsdepartementet eller andre militære kilder ville mandag kommentere den amerikanske utplasseringen av bakkestyrker utenfor Kandahar.

Nettstedet lenta.ru, som står de russiske styresmaktene nær, ser styrkingen av det russiske nærværet i Kabul som et signal fra Putin om at Russland vil utforme sin politikk i landet uten hjelp fra verken USA eller Storbritannia.

Russland og USA har vært nære allierte så langt under krigen i Afghanistan, men de har forskjellige oppfatninger om hvordan det framtidige politiske styret i landet skal se ut. Russland ønsker at Nordalliansen skal spille en sterk rolle. USA har vært noe mer skeptisk til denne gruppen, selv om man har benyttet seg av alliansens tjenester i krigen.

(NTB-AFP-DPA)

Hele Norges coronakart